Sremska Mitrovica – Ovogodišnja nacionalna Noć muzeja, jedanaesta po redu, održaće se 07. juna, nakon što je prvobitni datum, 17. maj, bio humanitarno iskorišćen za prikupljanje pomoći ugroženima u poplavama koje su sredinom maja zadesile Srbiju.

Organizatori navode da je jedanaesta Noć muzeja već dokazala kako muzeji, kao važne tačke na mapi sveta kulture, mogu brzo i na najbolji mogući način da odgovore na aktuelnu situaciju.
Svoj mali, ali značajan doprinos ugroženima u poplavama, muzeji su dali prikupljajući pomoć onda kada je to bilo najpotrebnije, baš 17. maja, na zakazanu Noć muzeja.
Bio je to trenutak kada su muzeji otvorili svoja vrata do kasno u noć, kako bi zajedno sa svim svojim posetiocima pomogli onima kojima je bilo najpotrebnije.
Neki od njih su na to veče postali punktovi za prikupljanje pomoći, drugi su hrabro odlučili da otvore svoja vrata za posetioce, namenivši sav prihod te večeri najugroženijima.

Sada je vreme da se muzeji vrate svojim svakodnevnim ulogama i prikažu sve ono na čemu se vredno radilo prethodnih meseci.
Kroz zanimljive, smele i edukativne izložbe, institucije kulture i muzeji u 20 gradova u Srbiji, među kojima je i Sremska Mitrovica, 7. juna ponovo će se ujediniti kako bi li potvrdili važnu ulogu u našim životima – ulogu učitelja prošlih vremena, prijatelja u sadašnjim trenucima i vodiča kroz plovidbu u buduće dane.

U subotu, 07. juna, svi zainteresovani posetioci će u vremenskom periodu od 18:00 do 01:00 časa u Sremskoj Mitrovici imati priliku da na nekoliko lokacija u gradu pogledaju izložbe i projekciju filma, ali i da učestvuju u raznim kreativnim radionicama koje će biti održane u okviru XI Noći muzeja.

Program Noći muzeja u Sremskoj Mitrovici:

1. Izložba Nebeski lovci
Izložba Nebeski lovci je posvećena pticama grabljivicama sa našeg područja. Ptice grabljivice predstavljaju simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti i zbog toga su oduvek korišćene kao simboli vladara, država i nacija. Dvoglavi beli orao je korišćen na grbovima naše sredenjevekovne vlastele (Nemanjića i Lazarevića), pa do današnjih dana – na državnom grbu Srbije.
Na izložbi su predstavljeni eksponati ptica grabljivica, iz zbirke Prirodnjačkog muzeja Beograd, među kojima su: beloglavi sup, orao bradan, orao belorepan, crni lešinar, suri orao, orao krstaš, orao kliktaš, orao zmijar, gaćasti mišar, jasteb, kobac, sivi soko, stepski soko, krški soko, soko lastavičar, vetruška, eja močvarica, eja livadarka, riđa i crna lunja, bela kanja i dr.
Izložba prikazuje raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, a posebno njihov značaj u prirodi, status u životnoj zajednici i stepen ugroženosti. Prikazani su i eksponati iščezlih vrsta, kao i onih koje su u opasnosti od iščezavanja u prirodi (orao krstaš, riđa lunja, kratkoprsti kobac i dr.), a posebno su interesantni zbog svoje istorijske i naučne vrednosti. Na izložbi su prikazane i vrste koje se izdvajaju po svojoj ekskluzivnosti putem prvog izlaganja, ili po svojim dimenzijama (orao belorepan, beloglavi sup).

2. Projekcija filma Sremska Mitrovica i okolina u umetničkim delima XX veka iz umetničke zbirke Muzeja Srema, (autor: Svetlana Subašić, istoričar umetnosti)
Projekcije filma će se održavati na svakih sat vremena od 19:00 časova.

3. Pogledaj u moje srce – licederski zanat
Kreativna radionica i predstavljanje liciderskog zanata.
(Etnološko odeljenje Muzeja Srema)

4. Stalna arheološka postavka – Trg Svetog Stefana 15

5. Stalna istorijska postavka – Vuka Karadžića 3

6. Besplatne kreativne radionice grnčarije i mozaika

7. Instalacija u prostoru Touch the art – Feel the art (Likovna škola Štifla) od 20:00 časova

Ulaz na sve događaje biće besplatan, osim za radionicu Pogledaj u moje srce – licederski zanat, za koju će se ulaznica plaćati po ceni od 100 dinara.

Možda Vam se svidi i