Sremska Mitrovica – Izložba crteža i akvarela Lillian Carland Malbašić, biće postavljena u Muzeju Srema od 5. novembra do 26. novembra 2014.godine.

Svečano otvaranje izložbe održava se 5. novembra, sa početkom u 18.00 sati.

pozivnica

Biografski podaci:
Lillian Carland Malbašić rodjena 1948.
Živi i stvara u Srbiji i Australiji, a u Kini boravi više godina od 1999. godine.
Diplomirala slikarstvo i postdiplomske studije na Royal Melbourne Institute of Technology, The School of Art and Design, u Melburnu (1991) u klasi Dr Prof Dommenica De Claria i Dr Prof Godwina Bredbeera.
Učestvovala na preko 200 izložbi u više zemalja Evrope, u Australiji, Kini, Kanadi, USA i Južnoj Americi.

plakat22

Crteži i akvareli Lilian Carland Malbašić su nastali tokom
2013-2014. godine pod uticajem tradicije, istorijskog nasleđa i umetnosti Kine iz perioda od 13.-19.veka.
Iskustvo koje je Lilian Carland Malbašić stekla boravkom u NR Kini se reflektuje u njenom radu na veoma živ i dinamičan način – to je u suštini linearna umetnost u duhu tradicije kineskog slikarstva koju karakteriše vitalnost i ekspresivnost poteza i harmonični ritam cele kompozicije.
Motivi su preuzeti iz kineske tradicije koja podrazumeva predstavljanje scena iz društvenog života carske Kine, portreta dobronamernih imperatora, mudraca, muzičara, žena, uvek u plemenitom, inspirišućem, prijatnom ili
šarmantnom ambijentu.
Figure su najčešće uokvirene delikatnim crnim linijama, nekada sa minuciozno razrađenim detaljima uz minimalni hromatski (belo; crni, sivi i crveni tonovi tuša) tretman kojim se postiže efekat savršenog sklada, jedinstva stila i ’duhovne rezonance’ – protoka jedinstvene energije koji obuhvata temu, rad i umetnika.
Sintezom vekovne tradicije kineskog kaligrafskog slikarstva i evropskog modernog izraza ispoljenom kroz slikarstvo gesta umetnica doseže poseban nivo sofisticiranosti.
Svetlana Subašić

 

Možda Vam se svidi i