Promocija knjige „Srpski gospodar krokodila“

Sremska Mitrovica – U prostorijama biblioteke „Gligorije Vozarović“ sinoć je održana promocija knjige “Srpski gospodar krokodila”, autora Saše Jovanovića i Save Maksića.

Sava Maksić je rođen 1937. u Kovilju i kao osnovac je jurio u Novi Sad da gleda filmove o Tarzanu i onda često kasneći na poslednji prevoz morao je peške za Kovilj. Maštao je o tome kako i on po uzoru na svog filmskog junaka lovi krokodile u nepreglednim džunglama i močvarama.

promocija1

Posle nesporazuma sa ocem, nemirni duh ga je naterao da sa 20 godina krene, u potrazi za avanturom, put Austrije, Nemačke, Italije i konačno Australije. Prvi ilegalni pokušaj prelaska u Austriju nije uspeo pa je vraćen da bi iz drugog pokušaja sa svoja dva drugara uspeo.

promocija2

 

Dečački san o lovu na krokodile se ostvario već 1960. kada je upoznao prijatelja koji je već bio profesionalni lovac na krokodile u Australijskoj divljini. Sava je krenuo sa njim i uspeo da ulovi i odere više krokodila nego sam profesionalac. Nakon povratka u Sidnej upitao je suprugu Lindu da li bi ona želela da krene sa njim u „krokodil biznis“, a nakon njenog pristanka preselili su se na „teritoriju krokodila“ na severu Australije. Kada su im se deca rodila, iz australijske divljine uputili su se u džungle Papua Nove Gvineje gde su još živeli ljudi po pravilima kamenog doba, ljudožderi i lovci na ljudske glave.

Za vreme svoj karijere lovca na krokodile Sava je ulovio oko 10.000 krokodila.

promocija

You May Also Like