Sremska Mitrovica – XI Noć muzeja biće održana 17. maja u 76 gradova širom Srbije, među kojima je i Sremska Mitrovica.

Ove godine, za učešće u Noći muzeja prijavilo se 362 institucije kulture sa ukupno 608 dešavanja.

U subotu, 17. maja, svi zainteresovani posetioci će u vremenskom periodu od 18:00 do 01:00 časa u Sremskoj Mitrovici imati priliku da na nekoliko lokacija u gradu pogledaju izložbe i projekciju filma, ali i da učestvuju u raznim kreativnim radionicama koje će biti održane u okviru XI Noći muzeja.

Program Noći muzeja u Sremskoj Mitrovici:

1. Izložba Nebeski lovci

Izložba Nebeski lovci je posvećena pticama grabljivicama sa našeg područja. Ptice grabljivice predstavljaju simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti i zbog toga su oduvek korišćene kao simboli vladara, država i nacija. Dvoglavi beli orao je korišćen na grbovima naše sredenjevekovne vlastele (Nemanjića i Lazarevića), pa do današnjih dana – na državnom grbu Srbije.
Na izložbi su predstavljeni eksponati ptica grabljivica, iz zbirke Prirodnjačkog muzeja Beograd, među kojima su: beloglavi sup, orao bradan, orao belorepan, crni lešinar, suri orao, orao krstaš, orao kliktaš, orao zmijar, gaćasti mišar, jasteb, kobac, sivi soko, stepski soko, krški soko, soko lastavičar, vetruška, eja močvarica, eja livadarka, riđa i crna lunja, bela kanja i dr.
Izložba prikazuje raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, a posebno njihov značaj u prirodi, status u životnoj zajednici i stepen ugroženosti. Prikazani su i eksponati iščezlih vrsta, kao i onih koje su u opasnosti od iščezavanja u prirodi (orao krstaš, riđa lunja, kratkoprsti kobac i dr.), a posebno su interesantni zbog svoje istorijske i naučne vrednosti. Na izložbi su prikazane i vrste koje se izdvajaju po svojoj ekskluzivnosti putem prvog izlaganja, ili po svojim dimenzijama (orao belorepan, beloglavi sup).

2. Projekcija filma Sremska Mitrovica i okolina u umetničkim delima XX veka iz umetničke zbirke Muzeja Srema, (autor: Svetlana Subašić, istoričar umetnosti)
Projekcije filma će se održavati na svakih sat vremena od 19:00 časova.

3. Pogledaj u moje srce – licederski zanat
Kreativna radionica i predstavljanje liciderskog zanata.
(Etnološko odeljenje Muzeja Srema)

4. Stalna arheološka postavka – Trg Svetog Stefana 15

5. Stalna istorijska postavka – Vuka Karadžića 3

6. Besplatne kreativne radionice grnčarije i mozaika

7. Instalacija u prostoru Touch the art – Feel the art (Likovna škola Štifla) od 20:00 časova

Ulaz slobodan.

noc muzeja

Možda Vam se svidi i