Sremska Mitrovica – Centar za kulturu „Sirmijumart“ u utorak, 20 maja, sa početkom u 17:00 časova u prostorijama „Art kluba Sirmijumart“, organizuje održavanje IV Međunarodnog festivala poezije „Mašta i snovi“.

Cilj Festivala je afirmacija dečijeg literalnog stvaralaštva. Organizator je krajem prethodne godine raspisao pesnički konkurs koji su objavili lokalni, regionalni, nacionalni i internacionalni mediji. Konkurs je bio otvoren do kraja marta 2014. godine, a na adresu organizatora je pristiglo 1630 pesama.

Tema nije zadata pa su mladi pesnici imali potpunu slobodu da iskažu svoja razmišljanja, osećanja, svoje maštarije i snove.

Festival obuhvata tri uzrasne kategorije: od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od petog do osmog razreda osnovne škole i kategorija srednjih škola.

Pesme su pristigle iz različitih krajeva naše zemlje, ali i iz Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Hrvatske, što ovom Festivalu daje međunarodnu notu i karakter.

Stručni žiri u sastavu dr Slađana Milenković, Nedeljko Terzić i Aleksandar Krstajić, doneo je odluku o dobitnicima nagrada za najbolja pesnička ostvarenja i izvršio izbor pesama koje su štampane u Zborniku festivala.

photo (7)

Autori najboljih pesama iz prve dve kategorije nagrađuju se diplomom i kompletom knjiga, dok se najbolji srednjoškolac nagrađuje desetodnevnim putovanjem u Grčku.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda prvu nagradu osvojio je Nikola Obradović iz Kaća, u kategoriji od petog do osmog razreda prva nagrada je pripala Aleksi Glušac iz Beograda, dok je u kategoriji sredjih škola prvo mesto pripalo Aleksandri Trajković iz Niša.

Festivalom je predviđena i nagrada „SUNČANI SAT“ za podsticaj dečijeg literarnog stvaralaštva koja se ove godine dodeljuje:
– Dr. Miodrag S. Maticki (Beograd), pisac, glavni i odgovorni urednik „Danice“ i „Danice za mlade“ Vukove zadužbine u Beogradu
– Magdolna Nađ (Novi Sad), glavni i odgovorni urednik lista za decu na mađarskom jeziku Jó Pajtás u Novom Sadu, i
– LJubomir Ćorilić (Loznica), književnik i dugogodišnji urednik programa za decu i mlade RTV „Podrinje“ Loznica.

Pokrovitelj Festivala je Grad Sremska Mitrovica i Uprava za kulturu, sport i omladinu.

Možda Vam se svidi i