Novi Sad/ sremska Mitrovica – Zbirka poezije prof. dr Slađane Milenković, pesnikinje iz Sremske Mitrovice promovisana je u Izdavačkoj kući „Prometej“ u Novom Sadu.

Nova zbirka poezije „Drugim rečima“ prof. dr Slađane Milenković, poetese iz Sremske Mitrovice objavljena je u izdanju novosadskog „Prometeja“, a prvu promociju imala je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu u oktobru ove godine. Ova poznata izdavačka kuća organizovala je i promociju za Novosađane u svojoj knjižari „Most“ u Zmaj Jovinoj ulici, u Novom Sadu.

IMG_5195

Prof. dr Slađana Milenković je profesor i direktor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmium u Sremskoj Mitrovici. Po profesiji je doktor književnih nauka, profesor srpske književnosti i jezika. Piše i objavljuje naučne monografije i radove, novinske tekstove i intervjue i poeziju. Autor je četiri zbirke poezije, a pesme su joj objavljivane i u Japanu. Član je Društva književnika Vojvodine i Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije.

Recenzent zbirke, prof. dr Božo Milošević, redovan profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na promociji je naveo da se, imajući u vidu da je njena delatnost (profesura) prožeta racionalnim diskursom („prvim rečima“), njeno služenje „drugim rečima“ pokazuje kao potreba za slobodom i unutrašnjom ravnotežom. Zaključio je da ova njena poetska zbirka ukazuje da je ta potreba dobrim delom zadovoljena.

NASLOVNA

Nedeljko Terzić, književnik iz Sremske Mitrovice je istakao da je zapitanost nad nedosegnutim i nedostižnim iz ovozemaljskog života dovela Slađanu Milenković i u ovoj knjizi do filozofskih dilema o sudu, sudbini, opravdanosti svega postojećeg i svega što se novo pojavljuje, o iskrenosti i istrajnosti ljubavi, o samoj sebi s one strane sveta.

Jovan Kolundžija direktor i glavni i odgovorni urednik IK „Prometej“ u Novom Sadu istakao je vrednosti poetske zbirke kao čuvara estetskih vrednosti i filozofskih promišljanja Milenkovićeve. Posebno je istakao činjenicu da je poezija prof. dr Slađane Milenković nagrađivana više puta, kao i to da je ona dobitnik i više nagrada za pedagoški rad.

Promociju je lirski nadahnuto vodila Zorica Miščević. Stihove su čitali Branislava Matić i Marko Vukićević, a za muziku je bio zadužen gitarski duo Monja Balaš i Nermin Ramadani, svi studenti mitrovačke Visoke škole – Sirmium.

Možda Vam se svidi i