Sremska Mitrovica – Momir Vasiljević, pisac iz Sremske Mitrovice, predstavio je svoj novi roman “Dnevnik muške domaćice” publici u beogradskoj “Prosveti” u knjižari “Gece Kona”.

Momir Vasiljević, pisac iz Sremske Mitrovice, široj čitalačkoj publici poznat po romanima “Žakova pravila” i “Žakova molitva” objavio je “Dnevnik muške domaćice” u izdanju “Prosvete” iz Beograda. Prvu promociju romana organizovao je izdavač u svojoj poznatoj knjižari “Gece Kona” u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.

O romanu su govorili mr Jovan Janjić, generalni direktor izdavačkog preduzeća “Prosveta”, Nino Brajević, sekretar Udruženja novinara Srbije i dr Slađana Milenković, prof. srpske književnosti.

Mr Jovan Janjić predstavio je roman iz ugla izdavača, govoreći o složenosti forme. Roman vidi kao hroniku vremena koje je bilo sudbonosno za razvoj pojedinaca i našu prošlost, hroniku prelomnog vremena za sudbinu našeg naroda i naše državne zajednice. Ovaj neobičan roman Nino Brajević vidi kao novu vrstu, novi takozvani novinarski žanr, jer je velik deo štiva pisan u formi reportaže, intervjua, vesti i komentara. U delu ističe motiv porodice kao slike društva, njene lomove, probleme i opstanak u jednom od najtežih peiroda srpske istorije, periodu bombardovanja 1999. Prof. dr Slađana Milenković, “Dnevnik muške domaćice” predstavlja kao roman – leksikon ili roman – narodni kalendar dovodeći ga u vezu sa “Slavenoserbskim magazinom” Zaharija Orfelina i Pavićevim “Hazarskim rečnikom”. “Dnevnik muške domaćice” ima 36 odrednica ili nastavaka, koji mogu da se čitaju samostalno, kao odvojene priče, što omogućava slobodno čitanje, ne od početka do kraja, nego onako kako čitaocu u tom trenutku odgovara.

Iz književne radionice Mome Vasiljevića očekuje se poslednji deo trilogije o Žaku, pod nazivom “Žakovo pričešće” koji će biti predstavljen na Sajmu knjiga u Beogradu, a promocija “Dnevnika muške domaćice” biće održana u Rumi, u Biblioteci “Atanasije Stojković” u petak, 18. oktobra, u 19:00 sati.

You may also like