Sremska Mitrovica – Izložba „Prepletaji“ od 20.11 do 20.12.2013.godine.

 

 

 

 

 

prepletaji

U sredu, 20. novembra,  u 18 časova, povodom Dana Muzeja Srema, Muzej predstavlja izložbu Udruženja tkalja iz Novog Sada pod nazivom „Prepletaji, zapisi vremena na razboju“.

Otvaranje izložbe će pratiti modna revija ručno tkane ženske i muške odeće i modnih detalja. Izložba će trajati od 20.11. do 20.12. a u okviru izložbe će biti organizovane dve radionice, odnosno dva javna časa, ručnog tkanja – 27.11. i 20.12. 2013. godine, kao i prodajni butik u kome će se prodavati proizvodi Udruženja tkalja.
U vremenu masovne potrošnje i masovne proizvodnje, Udruženje tkalja iz Novog Sada predstavlja veličanstven primer odolevanja mašineriji civilizacije i svim negativnim produktima koje ona nosi sa sobom. Čuvajući tradicionalne veštine tkanja, njihovi proizvodi na jedan sjajan način ukazuju na vrednost kvaliteta nasuprot kvantitetu, istovremeno povezujući tradicionalno i moderno. Svaki njihov proizvod sadrži originalnost ručnog rada, kvalitet veštine tradicionalnih majstora i dušu umetničkog dela, istovremeno dokazujući da može da odgovori zahtevima modernog vremena.

Vladimir Perić, etnolog Muzeja Srema

You may also like