Sremska Mitrovica – XXII festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči“ održaće se u subotu, 8. juna u 20 časova, na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici.

Festival organizuje Ustanova za negovanje kulture „Srem“ pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

 

Ovogodišnji festival besedništva je tematski i programski u znaku godišnjice Milanskog edikta. Nastupaju studenti akademija umetnosti, pravnih, ekonomskih fakulteta.

Festival će svečano otvoriti ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, a goste će pozdraviti i gradonačelnik Sremske Mitrovice  Branislav Nedimović.

Nadmetanje će se održati u tri retorske discipline: Besednik govori besedu čiji je autor – AUTORSKA BESEDA, besednik govori besedu drugog autora – INTERPRETACIJA i besednik govori besedu ex tempore – IMPROVIZACIJA.

Na Festival je prijavljeno 26 besednika i nastupaće u prepodnevnim časovima, od 10 časova. Od 20 časova, kada Festival zvanično počinje, nastupaće najbolji besednici po oceni Besedničkog sudskog veća.

Takmičenje u besedništvu je na slobodnu i zadatu temu.

Zadate teme ovogodišnjeg Festivala su:
Milanski edikt i Kosovo i Metohija. Savest kao sudija. Etika u svakom etničkom. Hoće li krivda da liči na pravdu. Kucajte i otvoriće vam se.

Na Oglas Odbora XXII festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“ prijavili su se besednici koji su predstavnici: Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, prve privatne ugostiteljsko turističke škole u Beogradu, škole besedništva u Sremskoj Mitrovici, Vojne gimnazije u Beogradu, Vojne akademije u Beogradu, srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju u Beogradu, radionice za edukaciju govora „Rhetorice praxis“ u Beogradu, kulturnog centra „Vrbas“ u Vrbasu, dramsko recitatorskog studija u Vrbasu, fakulteta umetnosti u Prištini – Zvečan i centra za kulturu „Sirmijumart“ u Sremskoj Mitrovici.

FESTIVALSKI ODBOR:

Prim.dr Dimitrije Stojšić
Jovan K. Radunović
/počasni predsednici Festivala/

Zorica Miščević
Jasna Arbanas
/predsednice Festivala/

Ilija Nedić
/načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu/
Dr Slađana Milenković
Zorica Gašpar
Spomenka Lazić
Živka Matić
Tatjana Marelj Zečević
Aleksandar Budošan

Besednike ocenjuje Besedničko sudsko veće:
prof. dr Slađana Milenković, direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici,
prof. dr Tihomir Petrović, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru,
mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice.

 

P R O G R A M 

XXII FESTIVALA BESEDNIŠTVA
«SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI»
U ZNAKU JUBILEJA MILANSKOG EDIKTA

Subota, 8. jun 2013. godine u 20:00 sati
Žitni trg ili
Pozorište „Dobrica Milutinović“

FANFARE najavljuju Festival

HIMNA FESTIVALA
PRVA PITIJSKA PINDAROVA ODA
Aleksandar Stefan Radišević, bariton

POZDRAVNA REČ
Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremskae Mitrovice

FESTIVAL OTVARA
Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave
u Vladi Republike Srbije

UVODNE BESEDE
Besede inspirisane jubilejom Milanskog edikta govore:
Jelena Janković
Tatjana Jovanović
Jasna Arbanas
Zorica Miščević
Prim. dr Dimitrije Stojšić
Zvonko Bednar

Duhovne pesme izvode:
NATAŠA I SELEKCIJA022 uz QUARTET LYRA SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

NASTUP TAKMIČARA
Kategorija Autorske besede – Besednik tumači poruku besede čiji je autor Kategorija Interpretacije – Besednik tumači poruku besede drugog autora
Kategorija Improvizacije – Besednik govori besedu eh tempore

Muzički program:
PAVLE AKSENTIJEVIĆ I GRUPA „ZAPIS“
Tokom pauze, auditoriijum će moći da izabere najboljeg besednika po oceni žirija publike, zaokruživanjem rednog broja ispred imena besednika na listićima koji će biti podeljeni pred početak Festivala.

DODELA NAGRADA

Program Festivala vodi
Gordana Lukić

Prijatelji Festivala: Advokatska kancelarija „Levajac“, Istorijski arhiv „Srem“ Biblioteka „Gligorije Vozarović“, Pozorište „Dobrica Milutinović“, Centar za kulturu „Sirmijumart“, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Vizitorski centar-Carska palata, JKP „Vodovod“, Dom učenika srednjih škola Sremska Mitrovica, Muzička škola „Petar Krančević“, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, Sunčica Pinc, Milan Kardaš, Srećko Radulović, UG „Rimski dani“ Hrtkovci, Sremske novine, Sirmiuminfo, Ozon radio, Sremska televizija, Novine Mitrovica, TV022.

U slučaju lošeg vremena, Festival će se održati u mitrovačkom Pozorištu „Dobrica Milutinović“, sa početkom u 20 časova.

You may also like