Sremska Mitrovica – Filmski festival „Slobodna zona“ održaće se od 24. do 29. aprila. Projekcije pet najboljih filmova, prema mišljenju publike, moći će da se pogledaju u mitrovačkom Pozorištu „Dobrica Milutinović”.

Tokom trajanja Festivala, mitrovačkoj publici biće prikazivani filmovi Deponija, Zidovi, Naš rajski vrt, Naftovod i Pismo ocu.

Posetioci projekcija Filmskog festivala „Slobodna zona“moći će da vide izbor od pet filmova, koje je beogradska publika na poslednjem izdanju festivala izglasala za najbolje. U ovoj selekciji najboljih od najboljih nalazi se dobitnik prve nagrade publike festivala u Beogradu, dokumentarac „Deponija“ Lusi Voker, nežna i blistava apoteoza o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima.

Tu je i žanrovska kombinacija romanse i komedije sa elementima drušvene kritike, film „Zidovi“ Gustava Tareta koji ispituje motiv samoće u modernom svetu, otvarajući vedru mogućnost da se zidovi ipak poruše.

Dokumentarac Manoa Kalila „Naš rajski vrt“ gledaoce će uvesti u autentični mikrokosmos u kome pripadnici neprijateljskih nacija i konfesija ipak uživaju u mirnoj koegzistenciji, a film „Naftovod“ Ristearda O’Domnejla doneće priču o stanovnicima irskog priobalnog mesta koji će zbog očuvanja svojih malih poseda doći u sukob ne samo sa kompanijom Šel, zagađivačem njihovih zemljišta, već naposletku i sa samom državom. U ovom izboru našao se i dokumentarac Srđana Keče „Pismo ocu“, koji se na dubok i smeo način bavi suočavanjem čoveka sa prošlošću i preispitivanjem individualnih odgovornosti ljudi zahvaćenih turbulentnim kretanjima istorije.

Sve projekcije se održavaju na Maloj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“, a ulaz na ovaj festival je besplatan.



Možda Vam se svidi i