Sremska Mitrovica – Hor atamanskog hrama “Svetog Aleksandra Nevskog” iz Novočerkaska, pod dirigentskim vođstvom Ane Vladimirovne Černove, predstaviće se mitrovačkoj publici u subotu 10. jula 2011 u 20:00 časova na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“.

Pored pesama koje su doneli iz prestonice donskih kozaka, gosti će mitrovačkoj publici predstavili starogradskim i starim srpskim narodnim pesmama.

Horsko pevanje u Novočerkasku, prestonici donskih kozaka, proslavilo je taj grad širom sveta. Uvek je bilo dobrih horova, ali je svakako najpoznatiji Hor donskih kozaka Sergeja Žarova.

Hor atamanskog hrama “Svetog Aleksandra Nevskog” osnovan je 1997.godine. Kako se obnavljao hram, koji je u vreme sovjetske vlasti bio zatvoren, tako se obnavljalo i horsko pevanje u njemu. Na mesto dirigenta pozvana je Evgenija Petrenkova, tada studentkinja Rostovskog muzičkog učilišta. Ona je rukovodila horom do 2006. godine, a sada živi u Srbiji i diriguje horom „Sveti Roman Slatkopojac” pri hramu sv. ap. Pavla u Petrovaradinu. Hor atamanskog hrama sada uspešno vodi njena sestra Ana Vladimirovna Černova.

Hor je u proteklih deset godina imao ogoroman broj nastupa, a od osnivanja sačinjavaju ga profesionalni muzičari, profesori muzičke škole, za koje pevanje po ruskim hramovima predstavlja posebnu radost.

You may also like