„Mali format“ i u našem gradu

Sremska Mitrovica – Nakon gostovanja po galerijama i muzejima u mnogim gradovima Srbije, a pre završne izložbe u Beogradu, tradicionalna godišnja izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a se predstavlja građanima Sremske Mitrovice u Muzeju Srema od petka 23 septembra 2011. godine do srede 04.oktobra 2011. godine.

Izložba „Mali format“ 2011. objedinjuje radove 49 umetnika, realizovane kroz različite tehnike i teme ali približno istih dimenzija. Mali format je jedina zajednička odrednica izloženim radovima ali je očigledno da ona ne predstavlja čisto tehničko svojstvo već implicira i poseban način prezentacije i percepcije te na taj način ulazi u korpus osobina koje čine samu srž umetničkog izraza i doživljaja.

Ulje na platnu, grafike, mozaici, pasteli, kombinovane tehnike, ikonopis, samo su neki od tehnika kojima se služe članovi Udruženja koje okuplja najeminentnije umetnike Srbije. Kroz široku lepezu najrazličitijih tema i pristupa reflektuju se različiti unutrašnji svetovi umetnika širokih starosnih raspona i formirani pod uticajem širokih i različitih geografskih, kulturnih i misaonih prostranstava. Zbog toga neki od radova isijavaju vanvremenskom težnjom ka univerzalnom duhovnošću dok radovi na drugom kraju lepeze oslikavaju lične ili generacijske identitete, sa blagim titrajima humora i popularne kulture.

You May Also Like