Domaća kuhinja ili restoran? Sve više Mitrovčana bira gotova jela

Od strane Ozon
0 komentari

Sremska Mitrovica – Nekada se podrazumevalo da ručak čeka na stolu čim se dođe s posla ili škole. Danas, u vremenu kad svi jurimo između obaveza, sve više Mitrovčana priznaje – lakše je naručiti gotov obrok nego provesti sate za šporetom.

U gradu je poslednjih godina porasla ponuda keteringa i malih kuhinja koje nude kuvana jela, a restorani su u svoje menije sve češće ubacili dnevne varijante. Na stolu je, kažu ugostitelji, ono što se kod nas najviše voli – pasulj, grašak, riblja čorba, roštilj, razne plate…

– Naručivanja ima svaki dan. Ljudi traže klasična kuvana jela, a i roštilj je često u opticaju. Dnevno imamo između 15 i 20 poziva, i vidimo da interesovanje lagano raste – kažu iz jednog restorana.

U jednom keteringu objašnjavaju da svakog dana kuvaju novo jelo, pa mušterije same biraju šta im se sviđa. „Ko voli – kupi, ko ne – svrati sutra“, dodaju kroz osmeh.

Kako kažu u jednom restoranu, ovog leta je bilo naručivanja mnogo više nego prethodnih godina. Inače, leto je vreme kada se više naručuje, verovatno mnogima nije do kuvanja tokom vrućina, ali već početkom septembra narudžbine se ustale.

Za mnoge žene (ali i muškarce), naručivanje hrane je spas.

– Posle posla nisam u stanju ni da pričam, a kamoli da kuvam. Tada je gotov obrok iz restorana pravo rešenje. Imam lokal koji mi se dopada i njihova hrana stvarno liči na domaću hranu – kaže M.S.

Drugi pak veruju da ništa ne može da zameni ručak spremljen kod kuće.

– Pa nema lepšeg nego kad zamiriše supa i pita iz rerne. Moja deca znaju da se na mene uvek može računati – kaže D.B.

Starije sugrađanke znaju i da „prekoravaju“ mlađe, uverene da se nekada znalo redom: supa, glavno jelo i desert, i da to treba da ostane navika. Ali mlađi parovi gledaju drugačije – njima je važnije da prošetaju po keju, nego da večeri provedu razdvojeni – ona u kuhinji, on ispred televizora.

Koliko god se stavovi razlikovali, jedno je jasno – navika naručivanja hrane postala je deo života u Sremskoj Mitrovici. Restorani rade, keterinzi imaju svoje stalne mušterije, a dostavljače svakodnevno viđamo na ulicama.

Za neke je to praktičnost, za druge beg od kuvanja, a treći u svemu vide luksuz koji se ne može stalno priuštiti. Ali jedno je sigurno – domaća kuhinja i dalje ima posebno mesto u srcima Mitrovčana, samo što danas do nje možemo doći i na drugačiji način.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar