Industrija mesa Đurđević počela uvoz grla rase angus iz Irske – Cilj podizanje domaće proizvodnje kvalitetnog priplodnog materijala i junećeg mesa

Industrija mesa Đurđević u opštini Pećinci nedavno je započela uvoz grla rase angus iz Irske. Prvobitno su uvezena 64 grla, a trenutno se, kako su rekli za Agroklub, na njihovoj farmi nalazi oko 80 grla ove rase, piše Agroklub.

– Poručili smo 500 grla i svake dve nedelje nam stiže po kamion od 60 do 120 grla. Trenutno nam je na granici oko 100 grla koja čekaju da uđu u Srbiju – navodi Milan Đurđević ispred ove kompanije.

Izvoz nije u planu?
Cilj ove saradnje sa Irskom je podizanje domaće proizvodnje kvalitetnog priplodnog materijala i junećeg mesa na viši nivo, a kako navodi naš sagovornik, izvoz nije u planu.

– Želimo da sve ostane kod nas u Srbiji, hoćemo da podignemo stočni fond u našoj zemlji, jer smo mi velika kompanija, imamo veliku klanicu i 5.000 bikova u tovu, tako da ne želimo da uvozimo svake nedelje iz Rumunije nego nam je u planu da napravimo kooperaciju da kupujemo u Srbiji svu telad.

Prednosti angusa su višestruke. Jedna od najvažnijih je, ukazuje, mogućnost pripuštanja posle prvih godinu dana.

– Ako bismo uvozili šarolea ili limuzina, njih bih morao da pripustim kada navrše 20 do 24 meseca, dok angusi mogu da se pripuste sa 13 meseci i zato angus prvi ima prednost, dođem do teleta godinu dana ranije. Šarolea ili limuzina hranim 24 meseca i tek onda pripuštam, dok kod angusa za dve godine imam prvo tele – napominje.

Agroklub

Pročitajte još