Juneće meso iz Srem Šida odlazi za Tursku – Otkupna cena i dalje nepoznata

U naredna tri meseca Srbija će na tržište Turske ponovo moći da izveze bez carine 2.400 tona junećeg mesa. Posle devet meseci prekida izvoza, ugovor je potpisan sa industrijom mesa Srem Šid. Inspekcija iz Turske trenutno je u Srbiji, a prema najavama, prva isporuka mesa očekuje se narednih dana.

Udruženje Agroprofit iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača i tovljača tovnih rasa, trenutno raspolaže sa oko 2.000 junadi, koja bi odmah mogla da budu isporučena klanici.

– Ovo je dobra vest, ali treba razjasniti o kojim izvoznim količinama govorimo za period do februara naredne godine, jer postoji više različitih informacija koje su stigle do proizvođača – kažu u ovom udruženju i ističu da proizvođači žele da znaju na koji izvoz mogu da računaju sada i u narednom periodu. Navode da otkupna cena junećeg mesa još nije poznata.

Prema ranije objavljenim informacija, Srbija je u 2018. godini izvezla u Tursku 3.609 tona junećeg mesa za 19,2 mil EUR. Prema zvaničnim turskim podacima, prosečna uvozna cena bila je 3.959 EUR po toni, dok je junetina iz Srbije kupovana po prosečnoj ceni od 5.314 EUR (34,2% iznad prosečne cene).

Međutim, početkom ove godine došlo je do zastoja izvoza, zbog čega su proizvođači tražili da država omogući razmenu junadi za kukuruz preko Direkcije za robne rezerve.

Politika/ekapija.com

Pročitajte još