Šešelj osuđen na 10 godina zbog Hrtkovaca

Žalbeno veće mehanizma krivičnih sudova u Hagu ukinulo je oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju, i proglasilo ga je krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima.

Šešelju je izrečena kazna za 10 godina zatvora, ali je istaknuto da je on kaznu odslužio pošto se u nju uračunava vreme provedeno u pritvoru.

Sudija Antoneti, koji je izrekao oslobađajuću presudu, u obrazloženju je rekao da je tužilaštvo „traljavo i neubedljivo“ odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su imali mnoge omaške i izmišljanja. On je rekao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namenjeni podizanju morala vojnika, ali da reči ne ubijaju.

Podsetimo, Šešelj je u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom pre dve godine oslobođen po svim tačkama optužnice, ali se tužilaštvo žalilo na presudu.

Šešelj je po tri tačke bio optužen za zločine protiv čovečnosti (progon, deportacija i nečovečno postupanje) i po šest tačaka za kršenja zakona ili običaja ratovanja (ubistvo, mučenje i surovo postupanje, pljackanje, uništavanje verskih ili skolskih objekata…), sve to upereno protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj je bio optužen da je neposredno izvršio, podsticao, pomagao i podržavao izvršenje tih krivičnih dela, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, sa ciljem trajnog uklanjanja nesrba iz tih krajeva. Radi se o periodu od avgusta 1991. do septembra 1993. godine.

Iako se Šešelj predao 2003. godine, suđenje mu je počelo tek 2006. godine, ali je odmah prekinuto, da bi ponovo startovalo naredne godine. Obeležile su ga brojne Šešeljeve opstrukcije, štrajk glađu, ružne reči koje su se čule u sudnici, ali i činjenica da je 13 godina proveo iza rešetaka i da nijednom nije izlazio.

Pred izricanje presude, Šešelj je jedini put pušten na privremenu slobodu i to zbog bolesti. Po povratku u Beograd izjavio je da je pobedio Tribunal i da ga više ne zanima. I pri tome je ostao do danas, odbijajući svaki razgovor o tome da proces nije gotov i ignorišući zahteve Tužilaštva da se vrati u pritvor.

Zbog toga danas nije bio u Hagu da prati izricanje drugostepene presude, niti je u Hag doputovao iko iz Šešeljevog tima.

Posle izricanja presude Šešelj je poručio da je presuda protivpravna, te da su mu presudili oni koji ga nikada u životu nisu videli.

Autor: N1, Tanjug

Pročitajte još