Ministarka otkrila – ovako ćemo do tunela kroz Frušku goru

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da su sa kineskom kompanijom CRBC započeti razgovori o gradnji Fruškogorskog koridora putem koncesije.

Reč je o gradnji auto-puta od Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku goru.

Mihajlovićeva je otvarajući Prvu srpsku konferenciju o javno-privatnom partnerstvu poručila da su JPP najbolji vid za privlačenje novih investicija.

Ona je kazala da je Srbija danas ekonomski stabilna zemlja i da je pravi trenutak za investitore da ulažu u Srbiju kroz projekte javno-privatnog partnerstva.

„Počinjemo razgovore za Fruškogorski koridor sa CRBC i o koncesiji kao jednom od načina finansiranja. Takođe, postoji velika zainteresovanost za gradnju pruge od beogradskog aerodroma do Novog Beograda i tu razmišljamo o JPP. Tu je i projekat nastavka gradnje autoputa ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Srbije već potpisala ugovor o koncesiji za aerodorm “Nikola Tesla”, kao i grad Beograd za sređivanje deponije u Vinči i da bi putem koncesije mogli da se grade i auto-putevi i pruge u našoj zemlji.

“Potpisali smo memorandum sa kineskim partnerima za izradu projektne dokumentacije vredne 50 miliona evra za deonicu Koridora 11 Požega – Boljare i trenutno kao vlada razmišljamo da je bolje da za ovu deonicu, čija je procenjena vrednost izgradnje oko dve milijarde evra, da ne idemo na kredit. Za Fruškogorski koridor, gde je završena projektna dokumentacija, takođe smo bliži javno-privatnom partnerstvu i ne razmišljamo o kreditu.”

„Među potencijalnim projektima je i izgradnja pruge od Aerodroma ‘Nikola Tesla’ do Novog Beograda, vredna blizu 20 miliona evra, gde nas takođe očekuje izrada projektne dokumentacije”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, sada imamo stabilan budžet tako da možemo da pričamo i o većem korišćenju JPP za realizaciju projekata, pošto želimo da postanemo još atraktivniji za investitore i da obezbedimo dovoljno novca za ulaga u razvoj.

Mihajlovićeva je rekla da će u okviru kocesije aerodroma ‘Nikola Tesla’ 740 miliona evra biti uloženo u investicije u infrastrukturu u narednih pet godina.

„To bi sam aerodrom morao da uradi u odnosu na svoje poslovanje u narednih pedesetak godina. I to su razlozi zašto se često ide na ovakve načine finansiranja i investicija. To je dobar način, a ne samo krediti i privatizacije“, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu smo bili posvećeni stabilizaciji budžeta i to je jedan od razloga zašto je bilo manje javno-privatnih partnerstava ranijih godina, dok na lokalu možda nije bilo znanja za ovakve projekte. „Sada smo kao država spremni jer smo ekonomski stabilni, imamo jasnu strategiju, zakone uskladjene s evropskim i spremni smo da ulazimo u ovakve projekte”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da je tema javno-privatnih partnerstava važna za budućnost Srbije.

b92.net

Pročitajte još