„Agropapuk” izvoznik junetine u Tursku

Pre nekoliko dana počeo je izvoz junećeg mesa za Tursku, a time i realizacija ugovora kojim je predviđen izvoz 5.000 tona ovog mesa iz Srbije, čiji inicijator je bilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvoz je preuzela kompanija „Agropapuk” iz Kukujevaca, a ovlašćena klanica „Darovi prirode” za ugovoreni posao uz saglasnost kupca je u Divcima.

O ovom izvozu su na samom startu u pojedinim medijima iznete pogrešne informacije, pa tako i ime klanice i da je država „birala junad”. Istina, moguće je da se u ovom izvoznom poslu pojavi još jedna klanica sa Zlatibora. U ovom času ponuda junadi za domaće klanice i kupce koji izvoze u Bosnu i Hercegovinu, na Kosovo i Metohiju i u Crnu Goru je zadovoljavajuća, a cene koje se ostvaruju u prometu kreću se od 2,20 do 2,30 evra za kilogram žive vage. U Turskoj cena žive junadi se kreće od 3,50 – 3,80 evra/kg.

Interesantno je da su predstavnici veterinarske službe iz Turske odlučili da tokom isporuke junećeg mesa iz Srbije na liniji klanja imaju svoje kontrolore. S obzirom da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podstiče tovno govedarstvo, mogu se uskoro očekivati i novi aranžmani za izvoz junetine, koje trenutno u tovilištima imamo oko 30.000 grla (sva nisu dostigla težinu za izvoz). Potražnja za junetinom u EU se ne smanjuje, a naročito sa prostora evropskih zemalja, jer je kvalitetnija od američke.

Nedavno su okupljeni odgajivači tovnih rasa, vezani za više proizvođačkih grupa, ocenili da je, zapravo, izvoz junetine vezan za proizvodnju koja ima poznatog kupca i da je sada na njima odgovornost da se uključe u taj posao.

Telefoni u „Agropapuku”za ponudu junadi: 022/742-888 i 742-211.

agroservis.rs

Pročitajte još