Udruženja turističkih agencija traže dodatnu pomoć od vlade

Sva veća udruženja turističkih agencija Srbije zatražila su juče od republičke vlade i resornih ministarstava dodatnu pomoć u vidu bruto minimalnih plata do kraja ove godine, kao i pravnu mogućnost da zamrznu delatnost preduzeća do godinu dana, kako bi sprečili bankrote i masovna otpuštanja radnika.

Mnoge evropske zemlje su već opredelile dodatnu pomoć najugroženijim sektorima u privredi, među kojima je i turizam i ugostiteljstvo.

Zahtev je upućen kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvu finansija, Turističkoj organizaciji Srbije i turističkoj inspekciji.

Iza ovog zahteva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruženja koja okupljaju više od 450 turističkih agencija u Srbiji: Udruženje turističkih agencija Srbije UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije YUTA, Poslovno udruženje turističkih agencija ATAS, Asocijacija nezavisnih turističkih agencija ANTAS I Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA).

Udruženja će nadležnim institucijama predstaviti  podatke o poslovnim gubicima i obrazložiti navedene mere za koje veruju da će omogućiti opstanak većine preduzeća u turizmu, te očuvanje nekoliko hiljada radnih mesta.

utas.co.rs

Pročitajte još