Sledeće nedelje najoptimalniji model za pohađanje školske nastave

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da je na jučerašnjem radnom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem bilo reči o izazovima u vezi sa prevencijom širenja infekcije koronavirusom povodom početka nove školske godine.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 istakla da se sastanak odnosio na pravljenje najoptimalnijeg modela za pohađanje školske nastave osnovaca i srednjoškolaca.

Uzeli smo u obzir dosadašnje rezultate svih istraživanja kada je u pitanju COVID-19, a takođe smo razmatrali i iskustva svih zemalja koje su organizovale nastavu za vreme pandemije ove bolesti, navela je ona.

Prema njenim rečima, imamo jasne smernice, rukovođeni smo isključivo principima medicine zasnovane na dokazima, s tim što je ostalo još par elemenata oko tehničkog organizovanja nastave koji treba da se usaglase.

Kisić Tepavčević je poručila da će već početkom naredne nedelje javnost biti obaveštena o načinima odvijanja nastave u sledećoj školskoj godini.

Ona je upozorila na to da je vrlo izvesno da će tokom zimskog perioda doći do ukrštanja koronavirusa i virusa gripa, navodeći da su opšte mere prevencije iste.

Oba virusa su respiratorna i mogu najviše da se prenesu tokom zimskog perioda, s obzirom na to da ljudi tada najviše borave u zatvorenom prostoru, objasnila je Kisić Tepavčević, uz napomenu da je kod virusa gripa situacija malo povoljnija jer postoji vakcina.

Ona je, govoreći o deci koja su obolela od COVID-19, precizirala da se u KBC „Dragiša Mišović“ nalazi sedmoro mališana, u GAK „Narodni front“ hospitalizovane su tri trudnice koje su pozitivno testirane, i po jedno dete u KC Niš i u Opštoj bolnici u Šapcu.

U ovom trenutku na Kosovu i Metohiji 424 osobe se nalaze u izolaciji, dok je 89 pacijenata hospitalizovano, ukazala je Kisić Tepavčević i dodala da se od tog broja 82 nalaze u KBC Kosovska Mitrovica, po dve u KC Kragujevac i KC Niš, dve u KBC Dragiša Mišović, a jedna u KC Srbije.

Takođe, kako je naglasila, u poslednja 24 časa u južnoj srpskoj pokrajini nijedna osoba nije preminula.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije prenela je da je osam privatnih laboratorija podnelo odgovarajuću dokumentaciju za dobijanje prava na testiranje, a donošenja rešenja je u finalizaciji.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da postoji precizan protokol praćenja kontakata zaraženih koronavirusom, te da je to utvrđeno u zavisnosti od toga da li je reč o prvom, drugom ili trećem redu kontakata i da na osnovu toga sanitarna inspekcija usvaja mere o kontaktima.

Prema njenim rečima, stepen kolektivnog imuniteta koji bi mogao da spreči epidemijsko širenje bolesti je 50 do 60 odsto, ali je stvarni broj trenutno daleko ispod toga i kreće se oko 10 odsto.

Da li će i u kom stepenu kolektivni imunitet da raste, zavisi od više faktora, jer je to dinamičan pojam, navela je ona.

Kolektivni imunitet, kako je dodala, zavisi od dužine imuniteta nakon preležane bolesti, da li ga ima i koliko traje, da li postoji vakcina i koliko traje postvakcinalni imunitet, kakva je antigenska stabilnost virusa prouzrokovača, kao i prirodni priraštaj, migracije.

Kako bude jačao kolektivni imunitet, tako će virus slabiti, to je naš odbrambeni štit protiv svih zaraznih bolesti, zaključila je Kisić Tepavčević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naglasio je da su Beograd i Novi Sad i dalje dva grada sa najvećim brojem aktivno obolelih i novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema njegovim rečima, na današnji dan je nešto povećan broj zaraženih u Leskovcu i Kruševcu, dok je Šapcu i Valjevu taj broj opao.

On je istakao da je u Srbiji u poslednja 24 časa registrovano 276 novozaraženih virusom korona, testirane su ukupno 9.922 osobe, dok je pet osoba preminulo.

Gojković je, upitan za vest iz Rusije da će 12. avgusta biti registrovana prva vakcina protiv koronavirusa, rekao da naša zemlja prati sve šta se dešava u svetu tim povodom.

Svaka vakcinacija mora da prođe naše stručne komisije, ukazao je on i napomenuo da se 168 vakcina nalazi u raznim fazama ispitivanja, a da je šest u trećoj fazi kliničkog istraživanja.

Prema njegovim rečima, to jeste poslednja faza ali ona može biti duga jer je dug put do krajnje registracije i primene vakcine.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović preneo je da je u protekla 24 časa u toj ustanovi pregledano 156 osoba, od kojih je 30 bilo u stanju koje je zahtevalo hospitalizaciju.

Prema njegovim rečima, na klinici se trenutno nalazi 61 pacijent na bolničkom lečenju, od kojih četiri na intenzivnoj nezi na invazivnoj ventilaciji, te osam na drugim formama ventilacije.

On je predočio da je, kada se uzme u obzir da je ranije bilo više od 300 pregleda dnevno, aktuelni broj dosta manji.

Na samom početku jula, predominirale su osobe mlađeg i srednjeg uzrasnog doba, a sada se vraća deo pacijenata starije životne dobi. Težina kliničke slike ostala je slična – 20 odsto zahteva bolničko lečenje, a ostali mogu na kućno lečenju, objasnio je Stevanović.

Na Infektivnoj klinici je, kako je naveo, od početka pandemije pregledano više od 20.000 osoba, urađeno više od 5.000 rentgenskih snimaka pluća, uzeto 10.000 uzorkovana brisa i lečeno 2.800 bolesnika.

srbija.gov.rs

Pročitajte još