Postepeno zatvaranje privremenih kovid bolnica

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je juče da je na sastanku sa direktorima kovid bolnica doneta odluka o tome da se zatvori privremena bolnica na Novosadskom sajmu, a da od petka iz kovid sistema izađe i KBC Zvezdara.

Lončar je u obraćanju novinarima nakon sastanka podsetio na to da su iz kovid sistema već izašli Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica i nova zgrada KC Niš, koji su nakon dezinfekcije i testiranja zaposlenih danas počeli da primaju prve pacijente.

Institut Banjica od danas radi operacije onkoloških pacijenata i hitna stanja – prelome, a od sledeće nedelje počeće da operišu pacijente sa liste čekanja, naveo je ministar.

On je najavio da će Opšta bolnica u Pančevu od četvrtka početi da radi u punom kapacitetu, dok će do petka biti ispražnjena i Gradska bolnica, nakon čega sledi dezinfekcija, testiranje zaposlenih i vraćanje u normalan režim rada.

Takođe, kako je dodao, u naredna dva dana pacijenti iz privremene bolnice na Novosadskom sajmu, koji su negativni na koronavirus, biće otpušteni kući, a ostali raspoređeni u druge ustanove.

Prema njegovim rečima, privremena bolnica na Sajmu u Beogradu nastavlja sa radom, i u njoj je trenutno zbrinuto 89 pacijenata, od kojih je 45 stiglo iz Smedereva.

Ministar je, kada je reč o ovoj bolnici, rekao da će biti napravljena nova organizacija rada, budući da će neki zdravstveni radnici koji su radili na Sajmu morati da se vrate u svoje matične kuće – domove zdravlja, institute.

Lončar je napomenuo da su nova žarišta, u kojima je registrovano više obolelih, Vranje, Leskovac, Zaječar i Smederevo, i dodao da su epidemiolozi Medicinskog fakulteta uradili još jedan proračun po kome se očekuje da krajem juna bude registrovan poslednji slučaj ovog virusa.

TANJUG

You May Also Like