Od juče e-prijave za polaganje državnog ispita i ispita za matičare

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da od juče počinje onlajn prijava za polaganje državnog stručnog ispita i posebnog stručnog ispita za matičara.

Organi državne uprave i jedinice lokalne samouprave prijave za polaganje ovih stručnih ispita za svoje zaposlene podnosiće elektronski, putem novog softverskog rešenja za stručne ispite, koje je uspostavilo resorno ministarstvo, uz podršku Kancelarije za IT i eUpravu.

Ministar Branko Ružić rekao je tim povodom da je ovo prvi ovakav sistem jer je u potpunosti digitalizovan ceo proces prijave, uključujući i proces odlučivanja, koji je sada lakši i racionalniji.

On je naveo da se u ovom momentu mogu prijaviti državni stručni ispit i ispit za matičare, a u pripremi je i uvođenje elektronske prijave za ispit za inspektore.

Prema njegovim rečima, svake godine nekoliko hiljada kandidata polaže stručne ispite, što pokazuje koliko je važno uvođenje usluga elektronske uprave u ovu oblast.

Ovi ispiti su, kako je objasnio, glavni test toga kakve kadrove zapošljavamo u javnoj upravi, a prijave do sada su podrazumevale stari način slanja poštom, prikupljanja raznih dokumenata, što u eri digitalizacije više ne sme da se dešava.

Pristupna tačka ovom sistemu biće elektronsko jedinstveno upravno mesto na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

srbija.gov.rs

Pročitajte još