Od danas javni beležnici izdaju izvode iz lista nepokretnosti

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije pozdravilo je danas početak primene uredbe koja se odnosi na izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, a sadrži preporuke Ministarstva koje omogućavaju građanima da taj izvod dobiju u kancelarijama javnih beležnika.

Reč je o Uredbi o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija, koja je danas stupila na snagu.

Zahvaljujući pravosudno-informacionom sistemu (elektronska razmena podataka između pravosudnih i drugih organa) javni beležnici „na klik“ mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti.

Ministarstvo pravde ukazuje na to da je za sve poslove kod javnih beležnika, u kojima je potreban taj izvod, njegovo izdavanje besplatno.

Izdavanje izvoda se naplaćuje samo u slučajevima kada je građanima potreban za obavljanje poslova van javnobeležničkih kancelarija i naknada je dosta niža od one koja je do sada naplaćivana.

Građani više ne moraju da dva puta odlaze na šaltere katastra, kako bi najpre podneli zahtev, a potom i podigli izvod, jer će kod javnih beležnika moći da izvade izvod iz lista nepokretnosti.

Tom uredbom je, takođe, definisano i da u javnobeležničkim kancelarijama prilikom prometovanja nepokretnosti građani ne moraju pribavljati izvod iz lista nepokretnosti, jer javni beležnik vrši uvid po službenoj dužnosti u centralnu evidenciju katastra nepokretnosti.

srbija.gov.rs

Možda Vam se svidi i