NEDIMOVIĆ: Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz, problem samo u govedarstvu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su prethodni meseci pokazali da Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz. Naveo je da hrane ima toliko da Srbija može da je izvozi i za sve okolne zemlje, i to čak i one najpotrebnije životne namirnice, poput pšenice, kukuruza, voćarskih kultura.

– Pšenice i brašna izvezli smo za 70.000 tona više u aprilu i maju nego ijedne godine pre toga – naveo je ministar gostujući u jutarnjem programu televizije Prva i dodao da se najviše poljoprivrednih proizvoda izvozi u okruženje, zatim u Italiju, Zapadnu Evropu, Skandinavske zemlje, Nemačku, Belgiju.

Prema njegovim rečima, ni na jesen neće biti problema sa hranom jer pšenice ima za više od dve godine.

– Prinos pšenice smo imali otprilike pet tona po hektaru. Imali smo 589.000 hektara posejane pšenice. Kad se sve to svede, tri miliona tona pšenice, nama za Srbiju treba 1,3 – 1,4 – naveo je ministar.

Kako je rekao, problema nije bilo ni sa voćem, osim višnje, koja je ispucala zbog kišnog proleća i vode.

Naveo je da je slična situacija s paradajzom koji se ranije izvozio u okolne zemlje, sada nema kome da se proda jer nema turista u tim zemljama zbog pandemije.

– Smanji se izvoz i onda poveća količina i to je klasičan zakon ponude i potražnje. Automatski obori cenu – rekao je on i dodao da razume poljoprivrednike koji su imali problem s tim i naveo da će već za desetak dana situacija biti bolja.

On je rekao da će narednih dana ići u Leskovac. U nekoliko sela u okolini tog grada poljoprivrednici su bacali paradajz zbog niske cene od 10 dinara po kilogramu.

Na pitanje zašto se paradajz uvozi iz Makedonije i Albanije, ako ima domaćeg, odgovorio je da u poslednjih mesec i po dana nije bilo uvoza paradajza.

Naveo je da je Ministarstvo na čijem je čelu plasiralo u poslednja dva meseca 11 milijardi dinara kao podršku poljoprivrednicima zbog situacije s koronom i da će, ukoliko bude potrebe, dati još pomoći.

Odgovarajući na žalbe poljoprivrednika koji još nisu dobili subvencije za 2019. godinu, naveo je da pretpostavlja da je reč o 20.000 za stočarstvo i da je verovatno došlo do nekog problema sa dokumentacijom. Dodao je i da postoji problem u govedarstvu, pre svega tovnom i da će nova Vlada čim bude formirana izaći sa setom podrške.

Izvor: Beta

Pročitajte još