Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Srbiji u prethodnih pet nedelja povećane su za oko pet dinara po litru, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS). Navedeno je da je srpsko tržište podjednako kao i ostala tržišta u regionu reagovalo na porast cene sirove nafte, koja je u prethoda tri meseca poskupela za oko 130%.

Barel referentne nafte „brent“ je krajem aprila prodavan za oko 20 USD, početkom juna za 40, a juče za oko 45 USD.

– Dosadašnji deo 2020. se jasno može podeliti na dva perioda – prvi period pada cene nafte, od januara do kraja aprila, kada se cena strmoglavila za gotovo 50 USD po barelu i drugi deo godine od kraja aprila do kraja jula kada je cena nafte povećana za oko 25 USD po barelu – istakao je UNKS.

Dodaje se da je promena cene goriva takođe imala jasno razgraničena dva perioda.

Cene goriva u Srbiji su bile u padu sve do sredine maja, benzin je pojeftinio za oko 27 dinara, a dizel za oko 33 dinara po litri. Zatim je usledila jednomesečna stagnacija cena nakon čega su se promene na globalnom tržištu počele odražavati i na cene u Srbiji.

U međuvremenu su povećane i akcize tako da su proizvođači i uvoznici na račun dažbina morali da izdvoje dodatnih oko 1,30 dinara, navodi se u saopštenju UNKS.

Po njihovoj računici, ukupno povećanje prosečnim maloprodajnih cena benzina i dizela u tom periodu je iznosilo oko 11 dinara po litru.

Tečni naftni gas je prvo pojeftinio oko 17 dinara po litru, a posle je poskupeo za 7,60 dinara.

BETA

Možda Vam se svidi i