Raspisan javni poziv za dodelu sredstava preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je danas raspisan prvi javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za šta je u ovoj godini izdvojeno 250 miliona dinara, saopštio je njegov kabinet.

– U Srbiji posluje 56 takvih preduzeća koja zapošljavaju 1.684 lica, a od toga 1.134 osobe sa invaliditetom – kazao je on na sastanku sa direktorima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Đorđević je naveo da u Srbiji u privatnoj svojini posluje 64% tih preduzeća, 32& je u državnom vlasništvu, a četiri odsto preduzeća osnovao je nevladin sektor.

– Broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u preduzećima, kao i kategorija kojoj pripadaju, biće osnovni kriterijum za raspodelu sredstava. Pravilna raspodela i transparentnost ostaju prioritet našeg rada, a spisak svih preduzeća kojima će biti odobrena sredstva biće objavljen na sajtu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja – rekao je on.

Ministar je kazao da se broj preduzeća koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom povećao, kao i da se smanjio broj onih koji su u prethodnom periodu imali finansijskih poteškoća.

– Želimo da sva preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom prevaziđu probleme i dobro posluju. Osobe sa invaliditetom pokazale su se kao vredni i odgovorni radnici, a Srbija želi da svim građanima pruži iste mogućnosti i da im obezbedi još bolje uslove za život i rad – kazao je Đorđević.

ekapija.com

Pročitajte još