Hrana u Srbiji je bezbedna i građani ne moraju da brinu o tome da li su namirnice ispravne, budući da smo prihvatili regulativu EU kada je ta oblast u pitanju, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao da dodatno treba raditi na poboljšanju kvaliteta.

Nedimović je naveo da je Srbija prihvatila regulativu koja važi u EU i je da je tržiste uređeno kada je meso u pitanju, i inspekcije redovno kontrolišu njegovu ispravnost.

– Građani mogu biti bezbrižni, prihvatili smo regulativu EU i najbolje uređeno tržiste hrane koje postoji u svetu, ispravnost mesa prilikom ulaska proveravaju veterinarske inspekcije, a u maloprodajnim objektima i druge inspekcije, tu nema nekih velikih problema – kaže Nedimović.

On je podsetio da meso za koje je prošlo šest meseci od klanja i zamrzavanja ne može da bude uvezeno u zemlju.

Nedimović je dodao da je Srbija deo jedinstvenog sistema i gde god se desi neki incident, ili sumnja, automatski se pojavljuje upozorenje u softverskom sistemu i onda kreću svi sistemi kontrole.

On je naveo da se radi na tome da se nađu novi kanali prodaje za ono što se proizvede u Srbiji.

– Važno je da nađemo nova tržišta, po mogućstvu platežno sposobna, važno nam je tržište Persijskog zaliva, oni hoće da uvoze meso iz Srbije, pored voća i povrća koji su već prisutni tamo. Ljudi iz Emirata traze da prodajemo meso direktno, dosta treba da radimo na tome. Naše tržište mesa bilo je jako dobro prošle godine – rekao je Nedimović.

U Srbiji ne više od 20 odsto potrošnje otpada na goveđe meso, a tradicionalno se u Srbiji najviše koristi svinjsko i pileće meso.

Ministar je naveo da je goveđe meso kvaliteno i da zaslužuje veću cenu.

Nedimović je rekao da se nada da će početkom juna ponovo početi izvoz za Liban i zemlje severne Afrike.

ekapija.com/Tanjug

Možda Vam se svidi i