Još 31 lek stavljen na pozitivnu listu

Od strane Ozon
0 komentar

Na novu listu lekova RFZO stavljen je 31 lek, a među njima su i tri inovativna medikamenta za lečenje karcinoma jajnika, karcinoma dojke i makularnog edema kod obolelih od dijabetesa.

Na listi ima novih lekova koji do sada nisu išli na teret zdravstvenog fonda, ali i paralela farmaceutskim formulama koje već postoje na listi i izdaju se na recept.

„To su lekovi za hematološka oboljenja, infektivna oboljenja i oboljenja očiju za koje već postoje lekovi na listi, međutim, izašle su nove, savremene terapije koje smo uvrstili u listu“, rekla je za Tanjug direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Što se tiče inovativne terapije, ona kaže da je najviše ponosna što se na pozitivnoj listi našao lek za karcinom jajnika, jer se radi o jednom od najsmrtonosnijih malignih tumora u ginekologiji koji pogađa žene svih doba.

„Inovativna terapija biće uvedena za lečenje obolelih od tumora koji se javlja kod žena sa specifičnom mutacijom gena, odnosno žene se rađaju sa genetskom predispozicijom za razvoj tog tumora. Ova grupa pacijenata do sada nije imala nijedan savremen lek za lečenje“, rekla je ona.

Prošle godine savremenu terapiju o trošku fonda dobile su žene obolele od karcinoma dojke, ali je tada jedna grupa pacijenata sa hormon zavisnim metastatskim tumorom dojke ostala bez terapije. Za njih je sada na pozitivnu listu uvedena najsavremenija terapija.

Inovativna terapija uvedena je i za pacijente obolele od dijabetesa kod kojih su razvijene promene na očima. Zahvaljujuću tom leku promene se mnogo sporije razvijaju, a pacijentima će biti omogućen kvalitetniji život.

Direktorka fonda kaže da su za neke lekove koji se već nalaze na listi proširene indikacije, te će tako inhalacioni lek koji je korišćen samo za lečenje dece obolele od cistične fibroze o trošku RFZO sada imati i odrasli.

Osim proširenja pozitivne liste lekova, diretorka fonda kaže da su i snižene cene lekova zbog usklađivanja sa zemljama u okruženju, ali i sa kursom evra.

„Snižene su cene za 98 odsto lekova sa pozitivne liste. To sniženje se kreće od 0,86 do 55,96 odsto za pojedine lekove“, rekla je Radojević Škodrić.

To znači da će i pacijenti ubuduće manje sredstava izdvajati iz svog džepa na osnovu participacije za lekove na recept. Sa druge strane, značajnu uštedu imaće RFZO, a Škodrićeva kaže da će im to omogućiti da narednu novu listu mogu da prošire novim lekovima.
Autor: Tanjug

Možda Vam se svidi i