Naftna mrlja u Savi, ide ka Srbiji?

Naftna mrlja koja je uočena na Savi posle eksplozije u Rafineriji u Bosanskom Brodu još nije stigla do toka te reke u Srbiji.

U Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da visoko obučena, stručna i tehnološki opremljena nadležna služba prati trenutnu situaciju. U Ministarstvu za Tanjug navode i da će Agencija za zaštitu životne sredine danas u svom redovnom monitoringu izvršiti analize.

„Ako bude bilo kakve opasnosti, sistem će to prepoznati i biće uključene sve nadležne i relevantne institucije u lancu odgovornosti“, rekli su u Ministarstvu upitani kakva opasnost preti Srbiji zbog pojave naftne mrlje u Savi.

Ministarstvo navodi da Agencija za zaštitu životne sredine ima uspostavljen monitoring na svim ulaznim i izlaznim profilima na teritoriji Srbije.

Kako su ranije preneli hrvatski mediji, pozivajući se na izjavu župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, naftna mrlja veličine oko 10 metara uočena je jutros na Savi. Međutim, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić tvrdi da nema naftne mrlje na reci Savi, nakon požara koji se dogodio u Rafineriji nafte Bosanski Brod.

On je na konferenciji za novinare rekao da je nemoguće da dođe do mrlje, jer Rafinerija ima vlastite prečistače.

Od posledica povređivanja tokom sinoćne eksplozije jedna osoba je poginula, a devetoro ljudi je povređeno i oni nisu u životnoj opasnosti.

Nadležni tvrde da zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu nema, niti opasnosti za zdravlje ljudi, a eksplozija je bila vrlo jaka i uznemirila je stanovnike s obe strane Save, i u Bosanskom i u Slavonskom Brodu.

Autor: Tanjug

Pročitajte još