Preliminarne rang-liste penzionera koji su dobili besplatan oporavak u banji preko PIO fonda biće objavljene 7. maja. Obrada pristiglih zahteva traje 15 radnih dana od zatvaranja konkursa, tako da će spisak oko 14.000 onih koji su iznad crte biti poznat tek početkom sledećeg meseca.

Kako objašnjavaju u PIO fondu, s obzirom na to da su cene rehabilitacije korisnika penzija i smeštaja pratilaca slepih osoba i dece koja su ostvarila pravo na porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad iste kao i prethodne godine, procenjuje se da će oko 1.500 penzionera više moći da iskoristi ovo pravo u odnosu na 2017. godinu.

– To znači, da će na besplatan oporavak u nekoj od 24 ustanove u banjama Srbije ove godine moći da ode nešto manje od 14.000 penzionera – kažu u Fondu. – Troškovi rehabilitacije korisnika penzije za 2018. godinu po danu boravka su 2.800 dinara, dok cena smeštaja pratioca za 2018. godinu dnevno iznosi 2.000 dinara. Cene su iste kao prethodne godine.

Jedan od osnovnih uslova da bi se nečije ime našlo na listi za besplatnu rehabilitaciju jeste da njegova primanja ne smeju biti veća od 24.980 dinara, koliko iznosi prosečan penzioni ček. Za društveni standard korisnika penzija u 2018. opredeljeno je 421,16 miliona dinara, dok je za finansiranje troškova rehabilitacije u ovoj godini planirano 392,94 miliona dinara.

U 2017. je za jedan krevet konkurisalo više od tri penzionera, pa se očekuje veliko interesovanje i u ovoj sezoni. Pravo da koriste oporavak preko PIO fonda imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, sa prebivalištem u Srbiji, koji ga nisu koristili u poslednjih pet godina. Besplatan oporavak traje 10 dana, a za prijavu je bio važeći januarski penzioni ček.

novosti.rs

Možda Vam se svidi i