Svaka četvrta osoba primila buster, još uvek bez stava o četvrtoj dozi

Snažna saglasnost nadležnih o potrebi da se uvede četvrta doza vakcine protiv kovida, takozvana „druga buster“ doza, još uvek ne postoji u svetu, ali ni kod nas.

Samo jednu dozu vakcine protiv kovida-19 u Vojvodini do sada je primilo 2,5 odsto građana.

Za dve doze vakcinisano je 19,3 odsto građana, dok je dve doze i preporučeni „buster“ primilo 26 odsto populacije koja je starija od 10 godina, poručuju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

„Odluku o eventualnom uvođenju četvrte doze vakcine protiv COVID-19 u našoj zemlji donosi Nacionalni tim za sprovođenje imunizacije protiv COVID-19. Ono što do sada vidimo u strukturi obolelih je da je potpuno vakcinisana osoba sa bar dve doze, a još bolje sa tri, u najmanje četiri puta manjem riziku od obolevanja u odnosu na nevakcinisane i one koji su primili samo jednu dozu vakcine„, kažu stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine 

U Institutu zaključuju da, prema njihovim dosadašnjim saznanjima, iskustva sa četvrtom dozom ima jedino Izrael, gde je u toku masovna vakcinacija.

Da će Srbija ići ka četvrtoj dozi nedavno je nagovestio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. On je poručio da vakcini opada efikasnost zbog virusnih varijacija u sojevima, te da Nacionalni tim za sprovođenje vakcinacije razmatra tu opciju. Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 Branislav Tiodorović još u novembru 2020. je poručio da će četvrta doza „najverovatnije biti preporučena na proleće“.

Related posts

Memorijalna utakmica u čast Miloša Zečevića Zeke

Suzbijanje krpelja u četvrtak i petak

Da li odmor mora biti apsurdno skup? Insta odmor ili ODMOR?