Sremski Karibi sa morskim cenama

Sezona letovanja odavno je krenula, a gde god da se kreće prvo se traže informacije o cenama ležaljki, suncobrana, pića, hrane … Mnogi ove godine ne idu na more, najčešće su to finansijski razlozi, ali se ipak ne „opraštaju“ od kupanja i plave vode, s obzirom na to da u blizini Sremske Mitrovice postoje osim popularne plaže „Brioni“, jezera koja su popularna među kupačima, ali i sposobnim „preduzetnicima“ koji traže način da zarade.

Na sremskim Karibima, kako ih ove godine zovu oni koji iz raznih krajeva dolaze kako bi se okupali i proveli bezbrižan dan na Fruškoj gori, kako smo videli nisu šokirani kada na ovom prelepom jezeru za četvoročlanu porodicu, ako žele, plate 2.000 dinara za ležaljke.

I prošle letnje sezone, plaža jezera bila je uređena, te se nekolicini „preduzetnika“ ovo učinilo kao odlično mesto za zaradu. Sada na ovom prelepoj plaži ima ležaljki, suncobrana, daski za surf i pedolina, i po svemu sudeći, nikome ne smeta što za uslugu ne dobiju račun. A cena nije „mala“. Za dve ležaljke sa suncobranom platićete 1.000 dinara, dok su nes kafa i hladan sok 380.00 dinara.

Tokom vikenda je plaža puna, nema mesta za parking i traži se mesto više. Radnim danima je slika drugačija, do popodnevnih sati, tada ovo mesto počinje da se puni ljidima sa svih strana. Sreli smo i nekoliko stranaca koji su plažom oduševljeni.

Druga strana jezera ostavljena je avanturistima kojima je jezero ranije bilo privlačno baš zbog nejednostavnosti.

I dok neki mislile da “nema dalje”, ostali ne primećuju sadržaj koji se nudi i na ovu prelepu plažu dolaze sa svojim ličnim rekvizitima.

Kako saznajemo u Komunalnoj policiji, bilo je pokušaja da se otvore kafići na ovoj plaži ali je to osujećeno, ispisane su kazne ali na ponudu koju trenutno naplaćuju ne mogu da utiču, tu se vlasnik ove privatne parcele pita. On treba da zabrani ili dozvoli ovakvu vrstu zarade na ovom jezeru.

Zbog sve veće popularnosti, plaža, koja može zameniti morsku plažu, polako dobija sadržaje pravog letovališta koje je iz dana u dan sve posećenija. Zabrana kupanja se ne poštuje, s obzirom na to da je to glavni motiv dolaska na ovo mesto.

Od 27. juna na deonici puta od Bešenova do Bešenovačkog Prnjavora u dužini od  2 km, zbog radova na rekonstrukciji puta, saobraćaj je obustavljen, ali ni ovo se ne poštuje. Radnici se žale da su imali problema dok su trajali radovi, pogotovo kada dođe petak. Kolone vozila prolaze prema Belom kamenu, ne poštuju oznake, iako postoji alternativni putni  pravac preko Male Remete. 

Jezero je nastalo 2004. godine na površinskom kopu, gde se eksploatisao krečnjak za potrebe fabrike cementa u Beočinu, tako što je presečena vodonosna žila koja je preplavila najdublje delove kopa. Vremenom se obrazovala vodena masa prečnika 200, a dubine oko 15 metara. Veruje se da je voda bešenovačkog jezera lekovita, zbog svog mineralnog sastava. Isto važi i za blato oko samog jezera, pa nije retkost videti posetioce kako ga nanose na svoje telo. Voda je prozirna, čista i poseduje neobičnu tirkiznu, azurnu boju. Jezero je oivičeno stenama belog kamena, po čemu je i dobilo svoj drugi naziv.

Kupanje na jezeru Beli Kamen nije bezbedno, niti dozvoljeno, međutim, to nikako ne sprečava ogroman broj turista da ga posete i uživaju u njemu. Gužve na jezeru su najveće vikendom, kada morate poraniti ukoliko želite da zauzmete dobru poziciju i parkirate auto bliže jezeru. Plaža ne izgleda „divlje“.

Iako je u njemu zabranjeno kupanje ali i „rad na crno“, kao spas od vrućine koriste ga mnogi građani. Neki ne pitaju za cenu, to su uglavnom oni koji dolaze iz gradova u blizini a meštani i ne žele da troše novac na, kako kažu, njihovoj omiljenoj plaži. Bešenovačko jezero zgodno je za Surovanje na dasci, uživanje na dušecima, pogotovu na sredini jezera i mahom privlači mlade, koji ostaju na jezeru do kasno u noć. Ali uz stalno podsećanje da jezero nije i zvanično kupalište, te da nema spasilačke službe.

Niko ne mora da plati ulaz, ležaljku suncobran ili piće, svakom po volji.

Poređenja radi, na jednoj od najlepših plaža na Savi, „Brioni“ kod Sremske Mitrovice, gde je ponuda možda i bolja nego na moru, ležaljke se ne naplaćuju, besplatne su, ako na vreme dođete na kupanje, a i piće je mnogo jeftinije.

U blizini ovog jezera su i bazeni, jeftiniji ali i oni sa „paprenim“ cenama, ali se izgleda ovog leta bira i sve popularniji Beli kamen kod Bešenova.

Related posts

Memorijalna utakmica u čast Miloša Zečevića Zeke

Suzbijanje krpelja u četvrtak i petak

Da li odmor mora biti apsurdno skup? Insta odmor ili ODMOR?