Zvaničan i tačan broj obolelih od virusa COVID 19 u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Na teritoriji Sremske Mitrovice od 1. juna do sada od virusa COVID 19 obolela je ukupno 21 osoba.

Ovu informaciju iznela je na danas održanoj konferenciji za medije dr Nada Zec, direktorica Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Prema rečima dr Zec, epidemiološka situacija na teritoriji Srema u skladu je sa epidemiološkom situacijom na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i ocenjuje se kao kontrolisana.

„Broj inficiranih se na teritoriji Srema razlikuje od opštine do opštine, u Sremskoj Mitrovici virus korona je potvrđen kod 21 osobe, u Staroj Pazovi kod 27 osoba, u Rumi je od virusa obolelo 23 osobe, Inđiji i Pećincima 10, u Šidu 4, a Irgu 3. Ovi podaci se odnose za period od 1. juna 2020. godine“, rekla je dr Zec.

Ona napominje da svi koji su u prethodnom periodu testirani nisu pozitivni na virus, kao ni da su oboleli svi koji su imali simptome.

„Epidemiološka situacija na teritoriji Sremskog okruga nije značajno drugačija u odnosu na teritorijiu AP Vojvodine, iako u poslednje vreme imamo blagi skok inficiranih. Kod obolelih dominiraju pacijenti mlađe životne dobi, pacijenti sa blagom kliničkom slikom, blagom ili asimptomaskom formom oboljenja“, kaže dr Zec.

Prema podacima koje je direktorica Zavoda iznela u procentima broj obolelih od celokupnog stanovništva u Sremskoj Mitrovici iznosi 0,026%, u Staroj Pazovi 0,041, Inđiji 0,021%i, Rumi 0,042%, Pećincima 0,051, Šid 0,011 i u Irigu 0,082%.

Na dnevnom nivou od 1. juna, prema rečima Zec, u Zavodu se testira od 15 do 25 osoba, dominantno se testiraju osobe koje imaju simptome oboljenja, odnosno te osobe imaju prioritet. Rade se dve vrste testova, PCR testovi – bris iz grla i nosa i serološki testovi – krv.

„Testova imamo dovoljno, imamo potrebnu opremu, stručan kadar“, rekla je dr Zec i napomenula da nema potrebe da se diže panika, kao ni da se šire lažne informacije o broju obolelih.

Pročitajte još