Zaraženo još 289 osoba, preminulo 6 – vanredno u 13 gradova i opština

Za poslednja 24 sata zabeleženo je novih 289 slučajeva koronavirusa u Srbiji, a preminulo je šest osoba. Na respiratoru su 93 pacijenta. Testirane su 7.872 osobe. Vanredno u 13 opština i gradova.

U Priboju je proglašena vanredna situacija na predlog opštinskog štaba za vanredne situacije, a zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa.

To znači da je od danas u toj opštini zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra.

U svim zatvorenim prostorima neophodno je nošenje zaštitnih maski i držati distancu.

Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija kao i muzičkih.

Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata na rad od 7 do 22 sata.

U ugostiteljskim objektima ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u jednom domaćinstvu.

Zabranjuje se rad bazena otvorenih i zatvorenih i spa i velnes centara, a u javnom prevozu je obavezno nošenje zaštitnih maski.

Na području Šapca pozitivne su 183 osobe, 750 je u izolaciji. U kovid ambulantu, sa nekim od simptoma, juče se javilo 128 pacijenata, a testirano pi-si-ar testovima njih 84. Rezultati se čekaju, poslati su u Beograd u laboratoriju.

Na rezultate čeka 301 osoba testirana u proteklih nekoliko dana. Od sutra 90 testova iz kovid ambulante Doma zdravlja radiće se u Veterinarskom specijalističkom institutu, a rezultati će stizati u roku od 24 časa, rečeno na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

U šabačkoj bolnici smešteno je pedeset pacijenata. Sa 11 od juče, ukupno je u crvenoj zoni 30 potvrđenih sa kovidom i simtomima koji zahtevaju bolničko lečenje. U sivoj zoni još je 20 osoba najčešće sa upalom pluća koje čekaju rezultate testova. Teže oboleli upućeni su za Beograd.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo kovida 19 kod devet korisnika i 29 zaposlenih, saopštilo je resorno ministarstvo. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova do sada je 638, a zaposlenih 227.

Prisustvo virusa potvrđeno je u gerontološkim centrima u Obrenovcu, Mataruškoj Banji, Srem u Rumi, Kragujevcu, u Beogradu u Domu „Bežanijska kosa“, Službi „Pomoć u kući“ Gerontološkog centra Beograd.

Virus je prisutan i u Domu za mentalno ometene u razvoju u Tutinu, Dnevnom boravku „Stari grad“ Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Beograd, Prihvatilištu za urgentnu zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska.

Takođe i u kragujevačkom Zavodu za smeštaj odraslih „Male pčelice“, Domu za smeštaj odraslih Kulina, centrima za socijalni rad u Vranju i Novom Pazaru, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, gradskim centrima za socijalni rad u Čukarici, Lazarevcu, Zvezdari i na Vračaru.

Prihvatilištu za decu Beograda, Organizaciji socijalne zaštite za pružanje usluge lični pratilac deteta „Dečje srce“, u Beogradu i Domu za smeštaj odraslih i starijih „Lipovački odmor“, Beograd.

Dom za smeštaj odraslih i starijih „Doživeti stotu“ Beograd, „Stara pruga“ Umka i „Radost“ u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih. Ministarstvo za rad zabranilo je rad Domu za smeštaj odraslih i starijih „Nada“, u Beogradu.

Izvor RTS

Pročitajte još