Virus je ušao u Institut „Dedinje“, operacije se otkazuju, lekari se udaljavaju sa posla, a pozitivni na virus moraju u izolaciju

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemiolog dr Prerdag Kon potvrdio je danas da je korona virus ušao u Insitut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ gde je 67 medicinskih radnika zaraženo, kao i 9 pacijenata. Svi imaju blage ili nikave simptome bolesti, dodao je.

On je rekao da je u ovom Instututu testirano ukupno 257 osoba.

Prema njegovim rečima, najverovatnije da je virus ušao preko pacijenta, mada ne mora da znači da je to jedini način. Druga opcija je, dodao je, da je neko od medicinskih radnika imao asimptomatsku formu bolesti.


– Pacijenti koji su bili u inkubaciji posle oparcije razvili su tempreturu, a posle operacije povišene temperature se inače dešavaju, pa se to nije odmah vezalo za kovid. Pošto se nisu smiriale ni posle nekoliko dana, posumnjalo se na kovid, urađen je test i zatim se krenulo sa istraživanjem kontakata – objasio je dr Kon.

Većina bez ikakvih simptoma bolesti

On je rekao da su kod pacijenata zabeležene blage forme bolesti, a kod zdravstvenih radnika blage, čak u najvećem broju nikakve.

– U čak 61 slučaju zaraza ovde prolazi asimptomatski, odnosno bez ikakvih znakova bolesti. Ljudi imaju virus, ali nikave znakove bolesti nemaju – rekao je Kon.

To za, kako je dodao, lekare ima poseban značaj, ali o tome šta to konkrento znači, nije hteo da govori da današnjoj pres konfereniciji, dodajući samo to da je sve svakao bolje od toga da bolest ima težu formu.

O ovome se mora diskutovati na Kriznom štabu

Kometarišući to što je virus ušao u Institut Dedinje, Kon je rekao i da je ovo nova situacija za raspravu i na Kriznom štabu, a što je vezano i za samo testiranje.

Zdravstveni radnici moraju da budu u apsolutnom prioritetu za testiranje, naglasio on.

– Ulazak virusa u zdravstvene ustanove sasvim je moguć i to mora što pre da se suzbije – istakao je Kon.

Samo hitne operacije, lekari se udaljavaju sa posla

Na pitanje šta dalje, što se konkrente ove bolnice tiče, Kon je rekao:

– Snalazićemo se. U okviru dobre medicinkse prakse, otkazivaće se operacije, samo hitne će se raditi, kao što je i dosada bilo, prvo da se spasi život, da se reaguje na vitalne indikacije – rekao je on.

On je dodao i da će svi zaraženi pacijenti morati da budu izmešteni, to do sada nije urađeno, ali su stavljeni u izolaciju, kao i da zaraženi lekari i medicnske sestre moraju da budu udaljeni sa posla.

Možda Vam se svidi i