SJAJNA AKCIJA OSUĐENIKA MITROVAČKOG ZAVODA: Sašili 16.000 maski za školarce

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Oko 200 lica osuđenih na izdržavanje kazne zatvora u sremskmitrovačkom Kazneno popravnom zavodu odreklo se dela svojih plata kako bi kupili platno i sašili zaštitne maske za sve učenike nižih razreda osnovnih škola sa teritorije grada.

U okviru akcije koju su nazvali “Doniraj masku školarcu“ sašiveno je 16.000 maski koje će u narednim danima biti distribuirne đacima od 1. do 4. razreda u ukupno 11 škola u Sremskoj Mitrovici i pripadajućim selima.

Donaciju je danas preuzela zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

„Ispred lokalne samouprave zahvaljujem se KPZ Sremska Mitrovica na još jednoj humanoj akciji, koja uključuje pomoć učenicima osnovnih škola u gradu. Jedan od osuđenih lica, koji radi u poluotvorenom krojačkom odeljenju predložio je da se deo njegove zarade usmeri na kupovinu platna za šivenje maski za školarce. Njemu se pridružilo još oko 200 osuđenih lica i zajedno su sašili preko 16.000 maski za decu. Ovo je zaista jedna lepa, vredna i korisna akcija i još jednom se u ime sve naše dece zahvaljujem Kazneno-popravnom zavodu, odnosno svim učesnicima akcije“, rekla je Milovanović.

U paketima koji će dobijati mitrovački školarci upakovano je po pet maski, a jedini srednjoškolci koji će biti obuhvaćeni ovom akcijom su učenici ŠOSO „Radivoj Popović“.

Sve maske su sašivene u Studio tekstila „Zelengora“ KPZ koji postoji više od godinu dana i ima oko 30 zaposlenih. Rukovodilac grupe tekstilne proizvodnje je Violeta Draganović.

„Od početka pandemije krenulo se u izradu zaštitnih maski, kombinenzona, mantila, nazuvica, kapa i ostale zaštitne opreme, a sa startom nove školske godine povećala se potreba za izradom dečijih maski, tako da su osuđena lica prepoznala tu potrebu i sama došla na ideju da bi mogli svojom donacijama izraditi maske za naše najmlađe. Što se tiče redovnog programa, izradili su preko četiri hiljade maski za jednokratnu i višekratnu upotrebu, a što se tiče dečijih maski sakupljeno je toliko novca da će biti izrađeno preko 16 hiljada maski za sve osnovce na području Sremske Mitrovice“, rekla je Draganović.

Ona je dodala da je od strane nemačke NVO Help, organizovana obuka osuđenih lica za rad u tekstilnom pogonu, i nakon nje, svi osuđenici mogu da steknu sertifikat na osnovu kog kasnije mogu da se zaposle. Na istom ne piše da su obuku obavili u KPZ-u, a zbog veće mogućnosti zaposlenja.

Kako su rekli inicijatori, akcija „Doniraj masku školarcu“ je bila više nego uspešna.

„Na ovaj gest smo se odlučili iz razloga što smo čuli da deca u osnovnim školama moraju da nose zaštitne maske, hteli smo da pokažemo našu odgovornost i humanost na delu i olakšamo školsku godinu kako učenicima tako i njihovim roditeljima. Preko pola godine šijemo zaštitnu opremu za sve naše građane, ali, ipak ova akcija je drugačija, jer su se osuđena lica odrekla dela svoje zarade. Projekat je uspeo i osećaj je divan”, rekao je jedan od inicijatora akcije M.S.

Možda Vam se svidi i