Serološki testovi iz krvi u II zdravstvenoj, PCR testovi u Zavodu za javno zdravlje

Sremska Mitrovica – Građani Sremske Mitrovice od danas komercijalne brze serološke (imunološke) testove iz krvi na lični zahtev mogu uraditi u II zdravstvenoj stanici u Sremskoj Mitrovici (Petra Preradovića 2).

Test zainteresovani mogu uraditi u vremenskom periodu od 08:00 do 12:00 časova i to po ceni od 1.200 dinara.

Takozvane PCR testove na lični zahtev i dalje obavlja isključivo Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica. Cena ovog testa iznosi 6.000 dinara.

Doktor Adil Elhag kratko je objasnio razliku između ove dve vrste testova. Prema njegovim rečima pouzdaniji je PCR test.

„Serološki test se radi iz krvi i najbolje ga je uraditi 7 do 10 dana od pojave simptoma pošti su se do tada stvorila antitela na COVID 19. Ukoliko se serološki test uradi ranije može pokazati lažno negativan rezultat“, kaže dr Elhag.

Serološkim testovima se detektuje prisustvo određenih klasa imunoglobulina (IgM i IgG) u krvi (tj. serumu) pacijenata kojima se dokazuje da je pacijent preležao COVID 19.

PCR test je, prema doktorovim rečima, osetljiviji, odnosno pouzdaniji u radi se iz uzroka brisa iz nosa i grla. Da je osoba pozitivna na virus, može pokazati test urađen u roku od 2 do 3 dana od pojave prvih simptoma.

Osobe koje imaju simptome virusa COVID 19 i dalje se javljaju u Kovid ambulantu koja je smeštena u VII zdravstvenoj stanici (Kuveždinska bb, iza Osnovne Škole „Slobodan Bajić Paja“).

Radno vreme Kovid ambulante je radnim danom od 07:00 do 20:00 časova i vikendom od 07:00 do 14:00 časova.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislava Mirnića, ni u jednoj zdravstvenoj stanici nema gužvi, a građanima je na raspolaganju dovoljan broj testova.

Pročitajte još