Pomoć države od 100 evra i zatvorenicima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dobio obaveštenje da će pomoć države od 100 evra dobiti sva lica koja su trenutno na izdržavanju zatvorske kazne

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dobio obaveštenje da će pomoć države od 100 evra dobiti sva lica koja su trenutno na izdržavanju zatvorske kazne, a koja za to ispunjavaju uslov. 
Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, Pašalić se obratio Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zbog, kako kaže, velikog interesovanja građana, kao i medija, da li i na koji način će punoletnim građanima, koji trenutno izdržavaju kaznu zatvora, biti uplaćena pomoć države od 100 evra.


Saopšteno je da se Zaštitnik građana Zoran Pašalić obratio Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, gde je dobio uverenje da će svim licima biti uplaćena pomoć koja za to ispunjavaju uslov.

“Sva lica koja su punoletna i nalaze na odsluženju zatvorske kazne za novčanu pomoć biće prijavljena na osnovu ličnog lista, 

koji se za svakog osuđenika obrazuje kao dokument na osnovu kojeg se to lice identifikuje”, rečeno je Zaštitniku građana u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. 

APEL VLADI: DA 100 EVRA DOBIJU I GRAĐANI BEZ LIČNE KARTE

Beogradski centar za ljudska prava apeluje na vladu da omogući građanima bez ličnih dokumenata ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra, s obzirom da se na njihovu adresu, kako navode, javilo više građana koji izdržavaju kazne zatvora, istakla im je ili nemaju važeću ličnu kartu,a nemaju mogućnost da je dobiju za vreme izdržavanja kazne.

Beogradski centar zato, kako se navodi u saopštenju, apeluje na Vladu da dopuni uredbu koja propisuje da pravo na ovu jednokratnu pomoć države imaju punoletni državljani Srbije sa važećom ličnom kartom i omogući velikom broju građana koji nemaju lična dokumenta da ostvare to pravo, poput onih u zatvorenim ustanovama, onih kojii žive u neformalnim romskim naseljima, kao onih koji nemaju telefon i internet.

U saopštenju Centra se apeluje i da vlada produži rok i za prijavu građana za isplatu ove pomići, koji ističe 5. junaove godine.

Novosti

Pročitajte još

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *