Obeležen Međunarodni dan mladih u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja 12. avgusta – Dana mladih Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica organizovala je razgovor o omladinskoj politici.

Dmitar Stanišić nekadašnji volonter razgovarao je sa predstavnicima mlade generacije o nekim, za njih interesantnim temama koje se tiču rada lokalne samouprave.

Obeležavanje Dana mladih prilika je da se skrene pažnja na pitanja omladine, da aktivnosti i inicijative mladih postanu vidljivije, kao i da se naglasi značaj njihovog glasa i ravnopravnog učešća u važnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima današnjice. U Srbiji se Dan mladih obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta, svaki grad ga obeležava na neki svoj, drugačiji, kreativan način.

„Mladi koji su deo Kancelarije izrazili su želju da razgovaraju o omladinskoj politici na višem nivou tako da nam je danas u gostima Dmitar Stanišić. U okviru našeg projekta Karijerni infoservis imamo fazu realni susret gde mladi i uspešni ljudi pričaju o svom karijernom putu i baš o toj temi će pričati naš gost. Kroz brojne radionice koje Kancelarija organizuje mladi imaju priliku da se izraze i da kažu šta je to šta njih interesuje, a često oni sami predlažu šta žele dalje da radimo, kao što je to sada i bio slučaj”, rekla je Biljana Matić, koordinatorka Kancelarije za mlade Grada Sremska Mitrovica.

Ona je pohvalila sve volontere Kancelarije kojih ima oko70, od toga 40 aktivnih i čestitala im njihov Dan.

Tema Dana mladih u 2020. godini je njihovo angažovanje na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou u radu nacionalnih i međunarodnih institucija i veća prisutnost i jačanje uloge mladih u zvaničnoj politici: u društvenim strategijama, formulaciji zakona i njihovoj primeni.

„S obzirom da sam nekad bio volonter Kancelarije za mlade drago mi je da su me pozvali i rado sam se odazvao. Mladi uvek i neprestano imaju nove potrebe i lokalna samouprava, pokrajinska administracija, republički nivo vlasti treba da teže tome da reše što više njihovih problema, a da bi se rešili njihovi problemi treba prvo da se čuje njihov glas“, rekao je Stanišić.

Dmitar Stanišić

On je naveo da su brojna istraživanja pokazala da se kao jedan od najvećih problema mladih navodi nezaposlenost, zatim kulturni život, ali i da se problemi razlikuju od sredine do sredine.

Zadatak kancelarije za mlade je da bude u stalnom kontaktu sa omladinom i bude dobar posrednik između institucija i mlade populacije kako bi podstakla da se njihovi problemi brže reše.

Teodora Palković volonter Kancelarije za mlade rekla je šta za nju znači volontiranje i rad u toj kancelariji.

„Počela sam da volontiram u Kancelariji za mlade jer volim volonterski rad i ovde sam se pronašla, a svakako ću biti uključena u rad Kancelarije i nakon što krenem na fakultet“, rekla je Teodora.

Marko Vukolić dugogodišnji volonter Kancelarije kaže da je komunikacija sa predsravnicima lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica poslednjih godina sve bolja.

„Danas smo tu da obeležimo Međunarodni dan mladih koji je veoma bitan za sve mlade u Srbiji i da ovom prilikom podsetimo sve institucije, državne organe koliki je značaj mladih u donošenju odluka. Da je neophodno da se čuje glas mladih, da se čuje koje su njihove potrebe, problemi, sve sa čim se mladi susreću danas. Saradnja sa lokalnom upravom kod nas u poslednjih nekoliko godina, u odnosu na ranije je znatno bolja, mislim da se iz godine u godinu stanje popravlja i to ocenjujem kao jednu izuzetno pozitivnu stvar”, rekao je Vukolić.

Događaju su između ostalih prisustvovali još i Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte poslove i Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Foto: Čedomir Nedeljković

Možda Vam se svidi i