Neprijavljeni radnici otkriveni na gradilištu u Mitrovici

Inspektori rada su tokom 55 kontrola proteklog petka našli „radnike na crno“ na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Beogradu i Vranju.

Ministarstvo rada je saopštilo da je nadzor obavljen da bi se utvrdilo da li se tokom vrućine poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze. 

„Nadzorima su obuhvaćene 202 osobe zatečene na radu. Njih 20 je radilo ‘na crno’, od kojih su sedam državljani Turske, zatečeni u Vranju. Za šest državljana Turske koji su zatečeni na gradilištu u Kragujevcu nisu predate na uvid radne dozvole, iako su oni izjavili da ih imaju“, navodi se u saopštenju. 

Na osnovu propisa o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, doneto je devet rešenja s nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam rešenja o zabrani rada. U oblasti radnih odnosa doneto je pet „naloga na zapisnike“ i podneto 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa. 

Uskoro novi zakon

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, čije usvajanje se očekuje nakon formiranja Skupštine, daće veća ovlašćenja Inspekciji rada i omogućiti da nadležni zatvore celo gradilište ili objekat, ukoliko procene da na jednom njegovom delu može da bude ugrožen život radnika, što do sada nije bio slučaj. Dosadašnja praksa bila je da inspekcija kada primeti nepravilnost, zatvori samo deo gradilišta gde je nepravilnost uočena, a da investitor nastavi sa radovima u drugom delu zgrade i time dovede u pitanje bezbednost svih angažovanih na gradilištu.

„Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu prošao je vladu i čeka se njegovo usvajanje u Skupštini“, kaže direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Navodi da postoji neujednačena sudska praksa u kažnjavanju odgovornih u preduzećima za propuste koji mogu da dovedu do ugrožavanja života zaposlenih. Od 2003. godine do danas, za direktni doprinos poslodavca ili onoga ko je vlasnik firme da nečiji život bude ugrožen, još nije izrečena ni jedna kaznena mera koja je predviđena zakonom, a to je kazna od 2 do 12 godina zatvora, kaže Đurović. Kao i proteklih godina, najviše neprijavljenih radnika je u industriji i građevinarstvu, 60 odsto ukupno zatečenih u radu „na crno“. U Srbiji danas ima 20.000 građevinskih firmi više nego pre osam godina i ta delatnost zapošljava najviše radnika, ali upravo tu se beleži najveći broj stradalih radnika.

Autor: Beta, Tanjug

Pročitajte još