Nagrada „Naji naaman“ prof. dr Slađani Milenković

Sremska Mitrovica – Književnica, profesor visoke škole i novinarka, članica Društva književnika Vojvodine, Udruženja novinara Srbije, dr Slađana Milenković među dobitnicima je ovogodišnje nagrade Fondacije „Naji Naaman“ iz Libana, namenjene autorima koji u svom književnom radu neguju i podržavaju ljudske vrednosti i slobode.

Tradicionalnu književnu nagradu Fondacija „Naji Naaman“ iz Libana dodeljuje u nekoliko kategorija, a među ovogodišnjim dobitnicima je 77 autora iz 78 zemalja sveta, odabranih među ukupno 3.034 prijavljena autora.

Srpska književnica Slađana Milenković dobitnica je nagrade za kreativnost. Nagrada libanske fondacije „Naji Naaman“ ustanovljena je 2002. godine i dodeljuje se autorima koji u svom književnom radu po sadržaju i po stilu neguju ljudske vrednosti i podržavaju ljudske slobode.

Slađana Milenković

Prof. dr Slađana Milenković radi kao profesor u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, radila je kao glavni i odgovorni urednik Radiotelevizije «M» u tom gradu, kao novinarurednik kulture i novinar-saradnik brojnih listova, nacionalnih i svetskih novinskih agencija. Glavni i odgovorni je urednik Časopisa za nauku, kulturu i umetnost Sunčani sat u Sremskoj Mitrovici od 2002. godine do danas.

Autor je zbirki poezije: Jutro zaspale srne (1994. Požega: Svitak), Goniči snova (1995. Jazak: Drugari,) Potpis sna (1997. Novi Sad, Sremski Karlovci: Brankovo kolo), Drugim rečima (2014. Novi Sad: Prometej) Goniči snova/Hounds of Dreams (2016. Sremska Mitrovica: Književna zajednica), Septembercity (prevod na poljski Olga LalićKrowicka, 2019. Poljska Krosno: Wydawnictwo Ruthenus – Rafał Barski).

Objavila je više samostalnih naučnih monografija i udžbenika, naučnih i stručnih studija, književnokritičkih tekstova i prikaza u zbornicima i časopisima u zemlji i inostranstvu. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja novinara Srbije. Tokom 2011-2018. bila je član Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti književnog stvaralaštva, a posebno se izdvaja Nagrada „Sima Cucić“ za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu 2019. Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo. Pesme su joj prevedene na engleski, nemački, turski, poljski, japanski, bugarski, rumunski, švedski, makedonski i druge jezike.

Pročitajte još