Na Tkačkoj koloniji na Staroj planini i žene iz Sremske Mitrovice

Jubilarna Tkačka kolonija na Staroj planini koja se petu godinu održava u Sportsko rekreativnom centru Dojkinci, nakon odlaganja zbog epidemije korona virusa, od danas je počela sa radom. Kolonija je zbog epidemiološke situacije okupila manji broj učesnica, a trajaće do 7. avgusta. Tkačku koloniju koju organizuje Grad Pirot u saradnji sa ambasadama Sjedinjenih američkih država i Kanade, NALED-om i Zadrugom “Damsko srce”, obići će i ambasadorka Kanade , a najavljena je i poseta ambasadora Argentine.


Na ovoj koloniji, čiji je cilj promocija čuvenog pirotskog ćilima i ekonomsko osnaživanje žena, okupilo se ove godine desetak žena iz Loznice, Pančeva, Bele Palanke, Sremske Mitrovice i Stapara kod Somobora, koje će veštini tkanja obučavati tkalje iz Zanatske zadruge „Damsko srce“ iz Pirota.

Peta po redu Tkačka kolonija i ove godine održava se u selu Dojkinci na Staroj Planini, odnosno, u Planinarskom domu, jednom od najlepših u Srbiji.

Koloniju organizuje Etno mreža iz Beograda pod pokroviteljstvom grada Pirota, NALED-a i ambasada Kanade i SAD u Beogradu, a ove godine tkalje će posetiti ambasadori Kanade i Argentine.

Pročitajte još