Cilj SMS poruke nije bio širenje panike, već sprečavanje zaraze

Od strane Ozon
0 komentar

Cilj sms poruke Kriznog štaba, u kojem se podseća na italijanski scenario, sigurno nije bio da se širi panika, već da se spreči širenje infekcije koronavirusom, rekla je u obraćanju novinarima zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević.

U toku jučerašnje večeri su pojedini korisnici MTS mreže dobili SMS od Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 u kojoj piše: „Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće“.

„Krizni štab jeste poslao poruku, da bi je videli i oni koji ne gledaju televiziju. Širenje panike nije nio cilj, već je cilj bio da oni koji nisu bili informisani, to saznaju“, rekla je.

SMS poruke koje su sinoć upućene građanima sadržale su u sebi već poznatu informaciju, i one nisu mogle izazavati paniku i strah, rekla je Ivana Karličić Stašević, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

„Svi znamo šta se dešava u zemljama sa visikom transmisijom. Sa tim se suočavamo mesec i više unazad, podsećanje na situaciju u tim zemljama i ono što je usledilo nije nešto novo i faktor za iznenadni strah i paniku. Poruka je sadžala tačnu informaciju, ona nije izvor straha, već smernica da se ponašamo u skladu sa stručnim savetima, poruka je bila realnost i nije imala za cilja da nekoga uplaši, već da građani prate poruke stručnjaka“, istakla je ona.

Ona je rekla da čak i ako mera potpune zabrane kretanja bude doneta, to nije razog za strah jer je cilj te mere zaštita javnog zdravlja.

N1

Možda Vam se svidi i