Uskoro na TV krimi-serijal 12 reči, autorke i rediteljke Jelene Stolice, o advokatima, sudstvu i kriminalu

EKIPA kriminalističe drame „12 reči“, koju predvodi autorka i rediteljka Jelena Stolica, proteklih nedelja montira seriju koja nas uvodi u svet advokature upletene u mrežu organizovanog kriminala i sudstva.

Serija od 12 epizoda nastaje u produkciji „Telekoma Srbija“ i „Pablik filma“. Pored Jelene, scenario potpisuju Marijana Čulić Vićentić, Marko Milosavljević, Nemanja Nikolić i Marija Cvetković, a još mnogo stručnih konsultanata je pisalo pravne scene kako bi dijalozi bili što realističniji. Upravo zbog veće autentičnosti, serija je snimana od oktobra prošle godine u Beogradu, Podgorici, Nikšiću i okolini uz učešće glumaca iz regiona, ali je snimanje prekinuto 14. marta.

– Od tada smo snimili samo u mikroekipi dodatke scena koje smo mogli. Pošto glumce iz Crne Gore ne možemo da dovedemo, onemogućeni smo da završimo seriju do kraja u što kraćem roku – objašnjava, za „TV novosti“, Jelena Stolica i dodaje da je emitovanje planirano ove jeseni na Superstar TV kanalu. – Ostalo nam je još nedelju dana, što je malo u odnosu na 80 dana koliko smo snimali. Značajan otežavajući faktor je i nemogućnost snimanja na realnim lokacijama koje su nam potrebne, poput Centralnog zatvora i Palate pravde. Nadamo se da će situacija biti uskoro malo bolja i da ćemo sve završiti kako je zamišljeno.

Glavni junak je mladi pravnik problematične prošlosti, Miloš Ivanović, koga igra Viktor Savić, koji dobija posao u kancelariji poznatog beogradskog advokata. Miloš postaje zastupnik odbrane u velikom procesu protiv mafijaškog bosa čija imperija je uzdrmana.

– Tokom studija prava Miloš je upao u nevolje i zbog toga nije lako došao do dozvole da se bavi advokaturom, odnosno da bude upisan u imenik Advokatske komore. Zbog „crne mrlje“ u biografiji Miloš je godinama živeo na socijalnoj margini. Međutim, advokat Tomislav Grubor, koga tumači Tihomir Stanić, otvara Milošu vrata velike, čuvene advokatske kancelarije. Grubor zastupa kriminalnu organizaciju na čijem čelu je Žarko Čečerina (Nikola Pejaković), koji je pod istragom. U nedostatku drugih mogućnosti, kada su im svi računi blokirani, Čečerina odlučuje da poslove nastavi da obavlja preko kriptovaluta – otkriva nam rediteljka.

Sam naziv „12 reči“ označava šifru ili verifikacioni kod za novčanik u kom su kriptovalute, a Jelena Stolica ističe da serija obrađuje živote ljudi upletenih u brutalne kriminalne radnje stavljajući u fokus unutrašnje borbe likova i njihove odnose.

Glumac Tihomir Stanić se, kaže za „TV novosti“, u koži uspešnog advokata u kriminogenom miljeu osećao dobro zahvaljujući perfektnim odelima, koje je sašila kostimografkinja Momirka Bailović. 

GOST IZ AMERIKE

U SERIJI „12 reči“ glume i Dubravka Drakić, Mirsad Tuka, Nebojša Milovanović, Branka Pujić, Slobodan Boda Ninković, Filip Đurić, Ivana Vuković, Filip Đuretić, Judita Franković Brdar, Petar Novaković, Sanja Marković, Davor Golubović, Denis Murić. U ekipi se našao i američki glumac Džek Dimić, koji je zbog uloge biznismena Mladena Uroševića došao iz Njujorka na dva dana snimanja.

– Zbog njih sam se kao Tomislav osećao jako dobro čak i u situacijama koje su komplikovane ili ugrožavaju njegovu superiornost. Pokušao sam da oživim specifičnog čoveka, a intrigirao me je način promišljanja vrhunskog advokata. Svaka profesija krije sitne tajne i specifičnosti svojstvene natprosečnima. U advokaturi postoje pravila i kodeksi u kojima važi drugačija vrsta morala. Često se ono što je naizgled nedopušteno i nemoralno podrazumeva kao neminovnost. Bilo mi je zanimljivo da pomirim sopstvenu predstavu o dobru i zlu sa pravilima koja nalaže takva profesija. Takođe, veoma me je uzbudilo otkriće nove trgovine kriptovalutama, koja već godinama postoji, ali sa kojom nisam imao dodira. Na snimanju sam upoznao ljude koji kod nas uspešno proizvode bitkoine i trguju njima na svetskim tržištima – otkriva glumac.

Unutrašnje borbe mučiće i junakinje ove serije, a jedna od vodećih ženskih uloga pripala je Mariji Bergam, koja glumi Danicu Vlahović. Njen suprug Nemanja Vlahović, kog tumači Miloš Pejović, računovođa i finansijski savetnik Žarka Čečerine, prinuđen je da beži u Srbiju. Deo zapleta prati kako Danica, koja ostaje sama sa decom u Crnoj Gori, rešava novonastale probleme i pokušava da pomogne mužu u nevolji.

Novosti

Možda Vam se svidi i