U 2018. u porodičnom nasilju ubijene 33 žene

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U porodičnom nasilju u 2018. godini ubijene su 33 žene od kojih su njih devet bile starije, rečeno je u subotu, 15. juna u Sremskoj Mitrovici povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama na kom je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla da je vlada posvećena borbi protiv nasilja nad starijima.

Događaj je organizovan pod sloganom „Nasilje NE – međugeneracijska solidarnost DA!“, a Paunović je navela da zaštita starijih osoba od nasilja i adekvatno kažnjavanje nasilnika predstavljaju imperativ društvene odgovornosti svake države.

„Da bismo unapredili položaj starijih osoba, ali i ostalih osetljivih društvenih grupa, neophodno je da se princip poštovanja, različitosti, tolerancije i nenasilja dodatno približi svim građanima. Posebno je važno da on postane model ponašanja i delovanja mladih ljudi jer samo tako možemo unaprediti međugeneracijsku solidarnost“, istakla je Paunović, navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Naglasila je da je Vlada Srbije prepoznala važnost borbe protiv nasilja nad starijim osobama u našem društvu, te da na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti na nasilje i zanemarivanje sa kojima se suočavaju naši najstariji građani i da borba protiv nasilja nikada ne sme stati.

Paunović je rekla da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu u junu 2017. godine, doprineo boljoj i efikasnijoj zaštiti svih žrtava nasilja u porodici, pa i starijih osoba, ali i da na ovom polju još ima posla.

Navela je da naši stari sugrađani često skrivaju nasilje jer se nadaju da se ono neće ponoviti ili se boje da ga prijave.

Dodala je da je prihvatanje činjenice da je upravo član porodice nasilnik najveći problem kod suočavanja starijih sa nasiljem, ali i da upravo zbog toga ne smemo da ćutimo kada primetimo da takav vid nasilja postoji.

U saopštenju se navodi da su u porodičnom nasilju u 2018. godini ubijene 33 žene, od kojih su njih devet bile starije.

Ubice su u pet slučajeva bila njihova deca, u dva slučaja unuci, u dva slučaja bračni partneri, a u većini slučajeva, službama sistema zaštite žrtve nisu ranije prijavljivale nasilje, iako su ga trpele.

Osim Paunović, prisutnima su se obratili i direktor Kolor pres grupe Robert Čoban, predsednik društva neurologa Ranko Raičević, predsednica UO Udruženja građana „Snaga prijateljstva“ – Amiti Nadežda Satarić, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i grada Sremska Mitrovica.

U kalendaru Ujedinjenih nacija 15. jun označen je kao Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama, podseća se u saopštenju u kom se dodaje da Srbija svake godine obeležava taj važan datum.

rtv.rs

Možda Vam se svidi i