Startovao projekat „Matura 2019“

Sremska Mitrovica – Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici započeli su sa realizacijom projekta „Matura 2019“, u svim srednjim školama na području Srema. Cilj ove akcije je povećenje bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola i očuvanje povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava i drugih školskih manifestacija.

Edukativno predavanje u okviru projekta danas je održano u Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“, a prisustvovali su mu učenici završnih razreda.

„Svake godine sa organizacijom maturske večeri startujemo bar mesec dana ranije kako bi taj dan, odnosno noć prošla bez problema i incidenata. Zajedno sa Policijskom upravom u Sremskoj Mitrovici sprovodimo niz aktivnosti koje će bezbednost učenika podići na jedan viši nivo i probleme koji su se javljali nekih ranijih godina eliminisati, pa tako policija realizuje projekat „Matura“, a naše razredne starešine za sada održavaju sastanke sa svojim đacima“, rekao je direktor STŠ „Nikola Tesla“ Milisav Daničić.

On je istakao da je dosadašnja saradnja sa Policijskom upravom u Sremskoj Mitrovici izuzetno dobra po mnogim pitanjima, ne samo po pitanju bezbednosti učenika tokom maturskih proslava, nego i u drugum segmentim kao što su sprečavanje i prevencija zloupotrebe alkohola i opojnih droga.

„Svakako kada je matura u pitanju nećemo delovati samo preventivno, nego i operativno, na samoj proslavi biće veliki broj nastavnika koji će nadgledati đake, a odlučili smo i da se tokom proslave ne služe žestoka pića. Takođe, u dogovoru sa organizatorom proslave obezbedili smo prevoz učenika od škole do sale u kojoj će ista biti održana“, rekao je Daničić i podsetio da je matura STŠ „Nikola Tesla“ zakazana za 3. jun.

Tokom projekta „Matura 2019“ policijski službenici će sremskomitrovačkim učenicima završnih razreda srednjih škola održati niz predavanja o štetnosti konzumiranja alkohola i droga i apelovati na njih da tokom proslava ne remete javni red i mir i da se dosledno pridržavaju saobraćajnih propisa, jer tako čuvaju i svoju bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

„Cilj projekta je da maturanti bezbedno proslave maturu i završetak škole, upravo zato u okviru predavanja biće reči o prevenciji nedoličnog i nasilničkog ponašanja, održavanju javnog reda i mira, prevenciji zloupotrebe alkohola i driga, kao i o bezbednosti u saobraćaju“, rekao je školski policajac Georgije Stupar i poželeo maturantima da veselo i bezbedno proslave završetak svog srednjoškolskog obrazovanja.

U dane završetka školske godine, proslava matura i drugih manifestacija policija će pojačano kontrolisati javni red i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima i u blizini objekata u kojima će biti organizovana maturska slavlja.

„Apelujem na maturante da se dosledno pridržavaju svih saobraćajnih propisa, da ne konzumiraju alkohol kada upravljaju vozilom, da vežu pojas kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu, da ne koriste mobilni telefon u toku vožnje kako bi izbegli nesreće i posledice koje one sa sobom nose“, rekao je saobraćajni policajac Miroslava Jelača.

U sprovođenje sportskih aktivnosti, kulturnih i drugih manifestacija koje će biti organizovane tokom završetka školske godine uključeni su, pored policije, predstavnici svih subjekata lokalne zajednice, kako bi obeležavanje kraja školske godine proteklo što bezbednije.

Pročitajte još