Sremska Mitrovica – U Sremu je u petak, 12. oktobra i zvanično počela vakcinacija protiv gripa, potvrđeno je iz Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Svi zainteresovani građani sremskih opština mogu da se jave svom izabranom lekaru, ukoliko žele da prime vakcinu kojih, prema rečima doktorke Lazarević iz Zavoda, ima u dovoljnim količinama.

Broj vakcina koje je dobio Zavod, a zatim i distribuirao domovima zdravlja je 10.769.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se prvenstveno predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom. Vakcinacija se predlaže i licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, gojaznim osobama kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se smanjuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku. Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih 6 meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, ali i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica odnosno kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

Možda Vam se svidi i