U „Pinkijevoj“ školi održana manifestacija „Za oSMeh“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Centar za ekonomsko unapređenje Roma u saradnji sa udruženjima građana „Solidarnost“ i „Dečji svet“ juče je realizovao manifestaciju namenjenu najmlađim učenicima Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ pod nazivom „Za oSMeh“.

Manifestacija je deo aktivnosti projekta „Jednakost u obrazovanju“ koji je finansijski podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade republike Srbije.

„Cilj projekta je da uključimo što veći broj dece različitih nacionalnosti, kako bi bez obzira na socijalni status na adekvatan način pristupili obrazovanju. Svrha našeg projekta je stvaranje i obogaćivanje interkulturalne zajednice kroz različite aktivnosti predviđene ovim projektom“, rekla je Slađana Teodorović ispred Centar za ekonomsko unapređenje Roma.

Manifestaciju je podržao Grad Sremska Mitrovica, a samoj organizaciji dešavanja su se pridružili udruženje animatora Кeti, i školice za intelektni razvoj deteta Brain o brain i Malac genijalac.

„Pre svega uputio bih zahvalio i organizatorima manifestacije, ali i domaćinu – Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki“, vrlo je važno da deca kroz igru, pesmu, druženje i učenje osećaju dobro u školi, da shvate da postoji civilni sektor koji pomaže u unapređenju obrazovanja dece i da je škola ono što im je svakako neophodno u životu“. rekao je pre samog početka manifestacije načelnik Gradske uprave za obrazovanje Ilija Nedić.

Siromaštvo i socijalna isključenost ostavlja velike posledice na decu i njihove porodice. Deca koja rastu u siromaštvu mnogo češće stupaju u brak pre 18 godine (u odnosu na bogatije porodice) i postaju roditelji nove siromašne dece. Deca su na ulici izložena riziku od nasilja, trgovine, ostaju bez zdravstvene i socijalne zaštite i isključena su iz obrazovanja. Rešavanje ovakvih problema zahteva saradnju svih u lokalnoj zajednici. Кroz Projekat „Jednakost u obrazovanju“ Centar za ekonomsko unapređenje Roma će pokrenuti inicijativu za promenu ovakvog stanja, osvešćivanjem zajednice putem različitih aktivnosti.

Prepoznavanje i razumevanje problema jeste put ka stvaranju interkulturalne zajednice i rešavanju prepoznatih problema. Osim ove manifestacije projektom su predviđene posete školama, kako bi se deca koja izostaju iz škole na najbolji mogući način uputila da steknu kvalitetno obrazovanje. Takođe, ove godine Centar za ekonomsko unapređenje Roma je pomogao da se dvadesetoro dece romske nacionalnosti pripremi za zavšne ispite i upiše u željene srednje škole.

Centar za ekonomsko unapređenje Roma (CEUR) je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana 2011. godine radi ostvarivanja ciljeva u oblasti ekonomskog unapređenja Roma i Romkinja u društvu kroz razvoj kulturnog, socijalnog i drugog potencijala romske zajednice, u cilju stvaranja uslova za ravnopravno učešće u društvu.

Možda Vam se svidi i