U Mitrovici još jedna osoba obolela od malih boginja, porodična epidemija u Inđiji

Sremska Mitrovica – Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 12. martom na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 3.442 slučaja malih boginja, od kojih je 1778 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

Na teritoriji Sremske Mitrovice do sada su registrovana tri slučaja oboljenja.

Najmlađa obolela osoba od malih biginja u Srbiji stara je 15 dana, a najstarija 70 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (95%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 32% je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 383 obolele osobe.

Dana 27.12.2017. godine Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. To je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji.

Dana 3.1.2018. godine Klinički centar u Nišu prijavio je smrtni ishod kod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Dana 22.1.2018. godine evidentiran je smrtni ishod kod pacijentkinje rođene 1997. godine koja je bila hospitalizovana u Infektivnoj klinici u Nišu.

Dana 19.2.2018. godine Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 45 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Prema podacima Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu smrtni ishod od malih boginja registrovan je kod osobe rođene 1988. godine, kod koje je takođe u kliničkom toku bolesti došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Dana 1.3.2018. godine Klinički centar Niš prijavio je smrtni ishod kod deteta uzrasta četiri godine iz Vranjske banje, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća.

Dana 5.3.2018. godine Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 40 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Dana 6.3.2018. godine Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod dve osobe uzrasta 29 i 43 godine iz Beograda, kod kojih je u kliničkom toku došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23.10.2017. godine i do 12.3.2018. godine na navedenoj teritoriji registrovane su 334 obolele osobe.

Od početka novembra 2017. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda (1.215 obolelih), grada Kraljeva (252 obolela), grada Niša (741 oboleli) i opštine Bujanovac (55 obolelih), a od početka decembra 2017. godine i na teritoriji grada Smederevska Palanka (dva obolela) i opština Velika Plana (sedam obolelih), Bojnik (79 obolelih) i Bor (osam obolelih).

Od početka januara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Novog Sada (34 obolela), grada Leskovca (113 obolelih), grada Smedereva (14 obolelih), opštine Surdulica (151 oboleli), opštine Šabac (29 obolelih), naselju Mehovine na teritoriji opštine Vladimirci (tri obolela) i selu Žitni Potok na teritoriji opštine Prokuplje (devet obolelih).

Od početka februara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji opština Tutin (112 obolelih), Valjevo (36 obolelih), Preševo (21 oboleli), Vlasotince (23 obolela), Novi Pazar (27 obolelih), Vladičin Han (24 obolela) i Požarevac (osam obolelih).

Od početka marta 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji gradova Vranje (33 obolela), Zaječar (14 obolelih) i Kikinda (sedam obolelih), kao i u selu Novaci na teritoriji opštine Ub (tri obolela).

Porodične epidemije malih boginja prijavljene su u Rumi (tri obolela) i Užicu (dva obolela).

Dana 12.3.2018. godine Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica prijavio je porodičnu epidemiju malih boginja u Inđiji sa osam obolelih.

Slučajevi obolevanja od malih boginja registrovani su i u Subotici (dva), Kruševcu (pet), Trsteniku (jedan), Čačku (dva), Užicu (devet), Bajinoj Bašti (jedan), Negotinu (jedan), Knjaževcu (dva), Boljevcu (jedan), Rumi (dva), Sremskoj Mitrovici (tri), Inđiji (dva), Staroj Pazovi (jedan), Pećincima (dva), Vrbasu (jedan), Pirotu (deset), Dimitrovgradu (dva), Beloj Palanci (jedan), Babušnici (dva), Lebanima (jedan), Medveđi (jedan), Kragujevcu (tri), Topoli (jedan), Ljigu (jedan), Mionici (jedan), Osečini (jedan), Jagodini (četiri), Ćupriji (dva), Despotovcu (dva), Vladimircima (dva), Bogatiću (dva), Zrenjaninu (dva), Kovinu (jedan) i Pančevu (jedan).

Od 9.10.2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica).

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Pročitajte još