Svečano otvorena nova škola u Mačvanskoj Mitrovici FOTO, VIDEO

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – U prisustvu mnogobrojnih zvanica, đaka, roditelja, stanovnika Male Mitrovice i okolnih sela, predstavnika grada, AP Vojvodine i Vlade Republike Srbije, a uz prigodan program danas je svečano otvoren novi objekat Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici.

Čast da otključa novi objekat pripala je najmlađoj učenici Ivani Čugurović, dok je samo nekoliko trenutaka pre toga uz zvuk školskog zvona stari objekat zaključala Jelena Dejanović, najstarija učenica nekadašnje škole.

Oduševljenje, zadovoljstvo, radost i sreća videla se na licima, danas je kako su se  sve prisutni složili, istorijski dan za Mačvansku Mitrovicu.

Okupljenima se prvo obratio direktor škole Slađan Papić. On se zahvalio svima kojii su učestvovali u projektu, napominjući da je Mačvanska Mitrovica konačno dobila školu kakvu zaslužuje, jedan moderan objekat koji će zadovoljiti sve potrebe više stotina đaka, ali i nastavnog i nenastavnog osoblja.

Nakon Papića i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader obratio se okupljenima.

Predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković takođe je prisutnima uputio nekoliko reči.

„Danas je veliki dan za Mačvansku Mitrovicu, danas je dan kada stavljamo tačku na sve probleme koji su bili vezani za stari objekat škole i danas je dan koji će, rekao bih, biti upisan zlatnim slovima u istoriji našeg mesta. Posle izgradnje pešačkog mosta, ovo je najveći kapitalni objekat u našem mestu, zato mi dozvolite da se u ime svih iz Mačvanske Mitrovice, ali i cele severne Mačve zahvalim onima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje. Želim da se zahvalim ministru u Vladi Republike Srbije, gospodinu Branislavu Nedimoviću što je u trenutku kada je grad Sremska Mitrovica doneo odluku da izgradi bazen i podvožnak doneo još jednu pre svega hrabru, ali za nas značajnu odluku da izgradimo školu u Mačvanskoj Mitrovici. Veliku zahvalnost upućujemo i gospodinu Milanu Kovačeviću, zameniku pokrajinskog sekretara za obrazovanje koji je naše oči i uši u Pokrajinskoj vladi i uz čiju pomoć smo obezbedili značajna sredstva za opremanje objekta. Zahvalio bih se i gradonačelniku Vladimiru Sanaderu koji uporedo sa realizacijom prve faze ovog projekta, prikuplja novac i sredstva da se vrlo brzo ovde izgradi i fiskulturna sala, kao i direktoru Papiću koji godinama unazad ulaže velike napore i trud da Mačvanska Mitrovica dobije ovu školu, ali najveće hvala vama poštovani sugrađani koji ste trpeljivo čekali ovaj trenutak, koji ste nam verovali i koji ste bili podstrek da se projekat realizuje. Želim da se zahvalim i onima koji su kritikovali, sa pravom su to činili, i ta njihova kritika je za nas bila stimulans i obaveza da uložimo dodatni napor u izgradnju objekta“, rekao je Janković.

On je deci poželeo puno lepih trenutaka u novoj školi, te ih zamolio da je čuvaju kako bi ona služila mnogim budućim generacijama.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović bio je na čelu grada kada je počela izgradnja škole, on je takođe iskoristio priliku i obratio se okupljenima.

Podsećanja radi, sredinom aprila 2016. godine počelo je rušenje rušenje dela Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, odnosno kabineta za tehničko i fuskulturne sale. Na tom prostoru iznikao je novi objekat škole koji obuhvata 15 učionica i jedan kabinet informatike, 8 pripremnih prostorija za nastavnike, a tu je smeštena i kompletna administracija. U sklopu ovog objekta nalazi se i biblioteka.

Na taj način završena je prva faza projekta čija vrednost je iznosila oko 120 miliona dinara. Najveći deo isfinansiran je od strane Grada Sremska Mitrovica sa preko 80 miliona, a realizaciji su pomogli još i ministarstva Privrede i Prosvete, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Druga faza projekta obuhvata rušenje postojećih starih učionica i izgradnju fiskulturne sele, nekoliko kabineta i kuhinje na toj lokaciji. Procenjena vrednost te faze, za koju se očekuje da startuje naredne godine, iznosi oko 80 miliona dinara.

Stari objekat škole u Mačvanskoj Mitrovici izgrađen je kao privremeni objekat 1963. godine sa rokom upotrebe od 30 godina. Objekat je izgrađen od azbestnih ploča koje su kancerogene i štetno utiču na zdravlje.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

On 03.09.2018. - 10:34 pm

Molim da neko od vasih novinara istrazi zasto se tolerise nesnosna buka iz takozvane sale za izdavanje Blizanci u ulici Vase Cubrilovica 37….Ljudi iz ove i okolnih ulica nemaju pravo na normalan zivot i odmor.Ko je,kako i zasto dao dozvolu za rad jednom neuslovnom objektu kao sto je ta sala.Nema odgovarajuci parking,a najveci problem je neadekvatna zvucna izolacija pa su zog buke uslovi za zivot postali nepodnosljivi.Stanari ove i okolnih ulica su se nebrojeno puta zalili nadleznim institucijama ali bez uspeha.Hvala.

Komentari su zatvoreni.